üzlet vásárlás bolt nyitvatartás
Gazdaság

A benzinkutak óriási fordulatai rángatják a kiskereskedelmet

Portfolio
Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,4%-kal elmaradt a márciusitól, ugyanakkor az egy évvel korábbi szinthez képest hatalmas, 15,8%-os növekedést láthatunk. Az ellentmondásos adatokat érdemes egy kicsit elemezni, de a lényeg: az üzemanyagár-szabályozás anomáliái nagy cikkcakkokat hoznak a teljes kiskereskedelmi forgalomba, ami amúgy szépen dübörög.

A kiskereskedelmi forgalom valódi tendenciáiról az alábbi ábra beszél a legvilágosabban:

kisker1

Mint látható, a forgalom volumene márciusban egy abnormálisan nagyot ugrott, ehhez képest pedig érdemi visszaesés következet be áprilisban, ám még így magas szinten jár. A furcsa mozgást alapvetően az üzemanyagkutakon történtek magyarázzák. Az árstop bevezetésével a kiskereskedelmi kutakra rászabadult a nagykereskedelmi forgalom jelentős része, illetve elindult a külföldiek benzinturizmusa. Ez márciusban óriási emelkedést hozott, egyetlen hónap alatt 22%-kal nőtt a forgalom. Áprilisra a hatás egy része eltűnt, a nagykereskedelmi szegmenst az árszabályozás változtatásával a kormány visszaterelte a hagyományos keretek közé - maradt tehát a külföldi extra forgalom. Emiatt márciushoz képest bő 10%-os visszaesést láthatunk a kutaknál, ám az egy évvel korábbi szinthez képest még így is 37%-kal (!) nagyobb az üzemanyag-értékesítés.

Bár a teljes kiskereskedelemnek az üzemanyag csak a hatodát teszi ki, az ilyen óriási változások a teljes szektor teljesítményére kihatnak. Jól mutatja ezt a teljes, illetve az üzemanyag-forgalom nélküli forgalom dinamikájának szétválása. Mint látható, most jobban szétnyílt a két mutató, mint a koronavírus-válságban, amikor az emberek bezárkóztak és nem utaztak sehová:

A cikkcakkok a következő hónapok számaiban is fennmaradnak. Májusra az egyre erőteljesebbé váló külföldi benzinturizmus hatása látszódhat majd az adatokon, júniusban pedig az, hogy az újabb kormányzati lépéssel bezárult előttük az olcsó üzemanyag vásárlásának a lehetősége.

A kiskereskedelem tendenciáit a fentiek miatt érdemes az üzemanyagforgalomtól függetlenül is vizsgálni. Ez alapján megállapítható, hogy a forgalom folyamatosan növekszik, éves alapon két számjegyű a bővülés üteme. Az év elején a gyorsuláshoz erőteljesen járult hozzá a bérek gyors emelkedése, illetve a kormány választási költekezése, ami az egyszeri jövedelmeket növelte. Áprilisban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,1, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 15,4,%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Mindkét termékcsoport érdemben járult hozzá a teljes forgalombővüléshez:

Megjegyzést érdemel, hogy míg március az élelmiszer jellegű kiskereskedelemnek gyengébb hónapja volt, az április már erősebbre sikerült. Ennek a legvalószínűbb oka, hogy a húsvéti nagybevásárlás tavaly alapvetően március végére esett, az idén áprilisra. Elvileg az ilyen szezonális hatásokat kiszűri a KSH, de a mozgó ünneppel azért meg szokott gyűlni a statisztikusok baja.

  • Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 8,0%-kal emelkedett.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 15,4%-kal nagyobb volt. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 67, a használtcikk-üzletekben 51, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 29, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 14–14, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11%-kal növekedett.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,2%-kal csökkent. A mérséklődés elsősorban a járványügyi lezárások megszűnésére vezethető vissza, az emberek részben visszaszoknak a hagyományos vásárlási formákhoz.

Júniustól a forgalomnövekedés lassulására számítunk. Az üzemanyagforgalom lanyhulása mellett az év eleji egyedi jövedelmek élénkítő hatása is mérséklődhet, illetve az infláció reáljövedelmet apasztó hatása is egyre inkább érezhető lesz majd.

Címlapkép: Getty Images

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
norvégia