parlament távcső getty stock
Gazdaság

Kiderült: máris dollárban és euróban készül eladósodni Magyarország (2.)

Portfolio
A magyar adósságkezelő egy 7, egy 12 éves dolláralapú, illetve egy 9 éves euróalapú benchmark méretű devizakötvény kibocsátását kezdte meg és már megvan az előzetes felár is a várhatóan ma beárazandó papírokra – írja a Reuters IFR News kötvénypiaci szolgáltatása. Frissítés! Kiderült az is, hogy jókora érdeklődés van mindhárom papírra. Frissítés 2! Csütörtök reggel kiderültek a kibocsátások végső adatai is, ezeket ebben és ebben a cikkünkben írtuk meg.

Ez azt jelenti, hogy nem tétlenkedett sokáig a magyar adósságkezelő azután, hogy tegnap bejelentette a módosított idei finanszírozási tervét. Amint megírtuk: abban azt közölte, hogy maximum 2,5 milliárd eurós extra devizakibocsátás jöhet, amely mögött a változatlan deficitcél miatt (4,9%) az állhat, hogy a kormány nem számol az idénre tervezett EU-pénzek egy részének beérkezésével a jogállamisági viták miatt.

Az IFR News információi szerint a 7 éves dollárkötvénynél az indikatív felár 255 bázispont körül látszik az irányadó 7 éves dollár midswap hozam felett, a 12 éves papírnál a felár 295 bázispont körül mutatkozik, a 9 éves eurókötvénynél pedig a 9 éves euró midswaphozam felett 265 bázispont körül. Mivel az ÁKK minden nem euróalapú devizakibocsátást euróra szokott váltani, így a dolláros papíroknál a forrásbevonás tényleges kamata az euróra swapolás nyomán alakul majd ki.

Frissítés! A szolgáltató magyar idő szerint röviddel 3 óra után azt is közölte, hogy hogyan áll a benyújtott ajánlatok volumene röviddel a könyvek zárása előtt (ma délután háromnegyed 4-kor történik meg magyar idő szerint). Eszerint a 7 éves dollárkötvényre 2,1 milliárd dollár feletti a benyújtott ajánlatok volumene, a 12 éves papírra 1,8 milliárd feletti, a 9 éves eurókötvényre pedig 1,45 milliárd euró feletti.

Ez azt jelenti, hogy a három papírra együtt bőven 5 milliárd dollár feletti jelenleg a vételi érdeklődés.

A fentiek mellett az IFR azt is írja, hogy a három új devizakötvény-kibocsátás mellett az adósságkezelő meghirdetett három, közeljövőben lejáró devizakötvényre (2023 februári, 2023 novemberi, illetve 2024 márciusi lejárat) visszavásárlási aukciót is összesen 1,35 milliárd dollár összegben, így ezekre tud majd fordítani a most bevonandó forrásból. Ezeknek a visszavásárlási ajánlatoknak a benyújtási határideje június 13.

A tegnap módosított éves finanszírozási tervben nem volt változás tavaly decemberhez képest abban, hogy az ÁKK Zrt. 2022-ben legfeljebb 2 milliárd dollár mértékben vásárol vissza a 2023–24-ban lejáró devizaadósságot azok előfinanszírozásának céljából publikus tender illetve másodpiaci tranzakciók keretében.

Címlapkép forrása: Getty Images

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
koronavirus maszk