Parragh Bianka MNB kamatemeles220608
Gazdaság

Üzentek az MNB-ből a meglepő inflációs adat után: nem állunk le a kamatemeléssel

Portfolio
A májusban váratlanul 10,7%-ra gyorsuló éves magyar infláció nem volt önmagában meglepő a jegybank számára, de az inflációs kilátások tükrében továbbra is szükség van a kamatemelések folytatására, igaz a korábbi nagy lépéseknél visszafogottabb ütemben – jelezte egy online gazdasági fórumon szerdán Parragh Bianka.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja a Reuters tudósítása szerint úgy fogalmazott a ma közzétett, az elemzői várakozásokat meghaladó inflációs adat után, hogy a kamatemelések a második félévben is folytatódnak, a szigorodó monetáris politika mellett továbbra is elkötelezett a jegybank, de el kell kerülni a túl nagy mértékű lépéseket.

Az MNB a múlt hónapig 100 bázispontos lépéseket is végrehajtott, majd váratlanul 50 bázispontos emelési tempóra váltott és akkor azt üzente, hogy a közeljövőben havonta ekkora ütemű szigorításra lehet számítani, így Parragh Bianka üzenete ezt visszhangozza, azaz a havonra várhatóan 50-50 bázispontos emeléseket. A jegybanki alapkamat jelenleg 5,9%-os, ezt a piaci elemzői konszenzus szerint év végére 8%-ra emelheti az MNB, míg az igazán releváns egyhetes betéti ráta most 6,75%-os, így annak tetőzése még ennél is magasabban történhet majd meg.

A jegybankár a mai online rendezvényen megjegyezte, hogy rendkívül feszes a munkaerőpiac, ez is hajtja az átárazódásokat a gazdaságban, és a kétszámjegyű béremelések mellett nehéz leszorítani az inflációt.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy hogyan alakul a következő hónapokban az átárazódás a gazdaságban, azaz az egyes szereplők milyen áremeléseket hajtanak végre a saját gazdálkodási keretükre hivatkozva és ha ebben lassulás látszódna, az üdvözlendő lenne. Emellett azon is sok múlik az inflációs folyamatok kapcsán, hogy a béremelések és az élelmiszerárak hogyan alakulnak. Parragh Bianka szerint a magyarországi infláció mintegy 80%-a importált, tehát külföldi eredetű infláció és csak a hosszú távú forintárfolyam mozgások lényegesek inflációs szempontból.

A jegybankár úgy fogalmazott, hogy fontos javítani a magyar költségvetés helyzetét, és a kormány által bejelentett kiadás oldali lefaragások fontosak, növelik a stabilitást is.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila. Parragh Bianka rektori főtanácsadó, Az ösztönző állam - sikeres gazdasági újraindítás 2022 című konferencia elnöke beszédet mond Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián 2022. március 29-én.

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
norvégia