Előfizetői tartalom

Megszólaltak a gyógyszergyártók: a betegek biztonságos ellátását veszélyezteti az újabb különadó

Portfolio
Az infláció és a gyengülő forint már önmagában óriási terhet ró a szektorra, a szelektív új adóemelés aránytalanul terheli a modern terápiákat - írja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. A forint árfolyamának folyamatos gyengülése, a pandémia, majd az ukrán háború már eddig is súlyosan veszélyeztette a biztonságos hozzáférést számos modern gyógyszeres terápiához, amit a különadó aránytalan és nagymértékű emelése csak tovább tetéz, és aminek egyelőre beláthatatlan következményei lehetnek. Az innovatív gyógyszergyártók – mint ahogyan a múltban is minden alkalommal, amikor erre szükség volt – a közleményük szerint felelősen vállalják a rájuk rótt kötelezettségeket, ugyanakkor leszögezik, hogy a döntést elhibázottnak és veszélyesnek tartják, illetve a helyzet kiegyensúlyozásához a gyógyszerekhez való hozzáférés kiszámíthatóságát megerősítő, azonnali, érdemi és támogató intézkedésekre van szükség. Ennek érdekében az AIPM a szakmai párbeszéd haladéktalan megindítását, valamint a gyógyszeriparral kötendő új megállapodás keretében a hozzáférés gyorsítását és kiszámíthatóságát erősítő közös intézkedési terv megvalósítását kéri az új kormánytól.

A pandémia utáni, az ukrán konfliktus által felerősített negatív hatások alapjaiban rengették meg a gyógyszerekhez való biztonságos és kiszámítható hozzáférést: a forintárfolyam mélyrepülése csak az elmúlt négy évben közel 260 milliárd forintos veszteséget okozott a vényköteles termékeket forgalmazó cégeknek, ami számos terápia esetén már-már fenntarthatatlan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés