Előfizetői tartalom

Lesújtó a magyar állami költségvetés minősége, leszerepeltünk a legújabb listán

Portfolio
Az egész Európai Unióban Magyarország kapta a legalacsonyabb pontszámot a költségvetési folyamatok nyitottságát - egységes sztenderdek és módszertan mentén - mérő, 120 ország teljesítményét bemutató Open Budget Survey nemzetközi felmérés legújabb jelentése alapján. A lehetséges 100 pontból hazánk 44 pontot szerzett, ami azt üzeni, hogy a magyar kormány változatlanul korlátozott mértékű információt biztosít csak a nyilvánosság számára az állam pénzügyi helyzetéről és gazdálkodásáról. Érdekesség továbbá, hogy hazánk pontszáma először csökkent a globális pontszám (45 pont) alá, a magyarországi trend nem pozitív (ellentétben a nemzetközi folyamatokkal) és a 120 országból már csak a 67. helyen vagyunk. A járványhelyzet miatti veszélyhelyzet sem javított a költségvetési folyamatok átláthatóságát, sőt. Cikkünk megjelenése után péntek délután a Pénzügyminisztérium levélben reagált a felmérésre.

Globális folyamatok Az International Budget Partnership (IBP) közzétette a legfrissebb Open Budget Surveyt, ami azt tárta fel, hogy a legtöbb ország a pandémia alatt is biztosította az elszámoltathatóságot költségvetési folyamataiban. A Dominikai Köztársaság belépett a 10 legjobban teljesítő ország közé, melyek az átláthatóság támogatásában és intézményesítésében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés