Előfizetői tartalom

Szárnyaló európai gázárak: mosolyogva széttárják a karjaikat az oroszok

Portfolio
Egyszerűen nincs megoldás az Északi Áramlat-1 vezetéknél a turbinaproblémára, ami miatt több tíz százalékkal visszafogtuk az Európába irányuló gázszállításokat, és természetesen nem bánjuk, hogy nagyon magasra ugrottak emiatt az európai gázárak – gyakorlatilag ezt mondta ma a Szentpétervári Gazdasági Fórumon Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató (képünkön). Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes közben arra figyelmeztetett, hogy nagyon komoly, 400 milliárd dollárnyi plusz árat fog fizetni idén az Európai Unió az orosz olajembargóért, a megnövekedett energiaköltségek formájában. Az Északi Áramlat-1 esetleges teljes leállításának hírére napközben még 20% feletti pluszban is jártak az európai gázárak, de aztán a nap végére nullába visszajöttek, ezzel együtt még mindig sokkal magasabb árak vannak, mint akárcsak néhány nappal ezelőtt.

A turbinaprobléma hátterét és az emiatti drasztikus gázár-emelkedést egy mai anyagunkban már megírtuk, de ezen felül is nagyon érdekes kijelentések hangzottak el ma a szentpétervári eseményen a Reuters, az ITAR-TASZSZ és az Interfax hírügynökségek különböző beszámolói alapján: Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató szerint „egyszerűen nincs megoldás” a Portovaya...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái