Előfizetői tartalom

Szárnyaló európai gázárak: mosolyogva széttárják a karjaikat az oroszok

Portfolio
Egyszerűen nincs megoldás az Északi Áramlat-1 vezetéknél a turbinaproblémára, ami miatt több tíz százalékkal visszafogtuk az Európába irányuló gázszállításokat, és természetesen nem bánjuk, hogy nagyon magasra ugrottak emiatt az európai gázárak – gyakorlatilag ezt mondta ma a Szentpétervári Gazdasági Fórumon Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató (képünkön). Alexander Novak orosz miniszterelnök-helyettes közben arra figyelmeztetett, hogy nagyon komoly, 400 milliárd dollárnyi plusz árat fog fizetni idén az Európai Unió az orosz olajembargóért, a megnövekedett energiaköltségek formájában. Az Északi Áramlat-1 esetleges teljes leállításának hírére napközben még 20% feletti pluszban is jártak az európai gázárak, de aztán a nap végére nullába visszajöttek, ezzel együtt még mindig sokkal magasabb árak vannak, mint akárcsak néhány nappal ezelőtt.

A turbinaprobléma hátterét és az emiatti drasztikus gázár-emelkedést egy mai anyagunkban már megírtuk, de ezen felül is nagyon érdekes kijelentések hangzottak el ma a szentpétervári eseményen a Reuters, az ITAR-TASZSZ és az Interfax hírügynökségek különböző beszámolói alapján: Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató szerint „egyszerűen nincs megoldás” a Portovaya...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés