Előfizetői tartalom

Súlyos spirálba kerül Magyarország is: fokozódik az inflációs nyomás a régióban

Portfolio
Az erőteljes béremelések súlyosbítják a központi bankok problémáit a kelet-közép-európai térségben a Reuters elemzése szerint. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy gyorsan emelkednek az árak ezekben az országokban, miközben a munkaerőhiány is egyre nagyobb. Ez erős alkupozícióba hozza a munkavállalókat, az országokat pedig az ár-bér spirálba viszi.

A kétszámjegyű béremelések a 10% feletti infláció idején a magyar és lengyel központi bankot is nehéz helyzetbe hozzák. A magyar magánszektor bérnövekedése az első negyedévben jóval meghaladta a központi bank 2022-es előrejelzését, egyes elemzők 15%-os növekedést prognosztizáltak az év egészére. A lengyel vállalati bérnövekedés szintén meghaladta a piaci várakozásokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés