zacher gábor safety first
Gazdaság

Zacher Gábor: a detoxikálás ingyenes a fesztiválon, de inkább senki se legyen paréj részeg

Portfolio
Két év kihagyás után ismét lehet tartani, és rendeznek is fesztiválokat Magyarországon. Zacher Gábor toxikológus nagyon jónak tartja, hogy vannak ilyen rendezvények, van a fiataloknak a programjuk, ugyanakkor szerinte semmivel sem hajlanak el többen, mint korábban. A szakértő a Portfolio-nak azt is elmondta, hogy lehetőség szerint ne legyen harmadik ital, ugyanakkor ha mégis detoxikálásra lenne szükség, az ingyenes. Hevesi Kriszta szakpszichológus szerint is szüksége van a pszichének a nagy erőt próbáló időszak után, amelyet a koronavírus-járvány okozott, egy kis lazításra, önfeledt szórakozásra. Nemcsak a felelőtlen intim kapcsolat okozhat traumát a fiataloknak, hanem a túlköltekezés, értéktárgy elvesztése egy fesztiválon, a Balaton Soundon például az alap biztonsági személyzeten túl a fesztiválozók akár a Safety Firsthöz is fordulhatnak segítségért. A kezdeményezésről Fülöp Zoltán fesztiváligazgató pedig azt árulta el, hogy a fesztiválozók komfortérzetéhez mintegy 100-150 magyar és külföldi önkéntes járul hozzá, akikhez bármilyen problémával lehet fordulni, legyen szó akár sérülésről, lopásról, esetleg bármilyen atrocitásról.

Zacher Gábor toxikológus visszatekintve a koronavírus-járvány időszakára elmondta, hogy ha megnézzük az elmúlt két évben visszaesett a kábítószer-használat, az alkohol ezzel szemben nem, mivel az magányűző, feszültségoldó szerként volt jelen. Tavaly nyáron lazultak a járványügyi intézkedések, akkor azt gondoltuk, hogy lesz egyfajta kompenzálás, azonban nem lett. A szakértő nem számít arra, hogy a fiatalok addig feszítik a húrt, ameddig lehet. Nagyjából annyian hajlanak majd el az idei fesztiválszezonban, mint korábban.

A party egyik szerves része az alkohol, amely Zacher szerint el kell felejteni a tömény alkohol fogyasztását a forróságban, amikor a sör, a bor, a fröccs, alacsonyabb alkoholtartalmú italok a népszerűek a fiatalok körében. Egy sör után legalább ugyanannyi víz fogyasztását javasolja az orvos, aki szerint fontos, hogy a fiatalok keretrendszerben gondolkodjanak, hiszen azért mennek a fesztiválra, hogy jól érezzék magukat.

Ne legyen harmadik ital!

- évek óta ezt hangsúlyozza Zacher Gábor, aki szerint a harmadik után oldódik a keretrendszer, és megtörténhet a baj, ez pedig olykor sérülésekkel is járhat. Például olyan is történt már, hogy valaki fejest ugrott a Balatonba a déli parton, ahol viszonylag sekély a víz. A Safety First önkénteseihez bármilyen sérülés esetén lehet fordulni.  

Kitért arra is, hogy a detoxikálás ingyenes a TB-re, habár a fesztiválokon nem szokták elkérni azt, csak az adatokat írják fel. Az esetek 85-90 százalékában egy ittas ember magától is kijózanodik, "

természetesen ha valaki a paréj részeg kategóriába tartozik, akkor ott folyadékpótlásra, vércukorháztartásra figyelni kell.

Lényeges ilyenkor, hogy az ittas állapot elfedheti a sérüléseket, hiszen megváltozik a fájdalomtűrés.

Az elmúlt időszakban a fiatalok körében egyre nagyobb slágerré vált az Elf Bar, amelyről Zacher Gábor kiemelte, hogy nagyon keveset lehet tudni, az azonban biztos, hogy jelentős részünkben van nikotin. A számítások szerint egy darab 1500 szívásos manórúd körülbelül 30-40 szál cigarettának felel meg. A toxikológus bővebben a manórúdról és a dohányzás káros hatásairól a Portfolio Checklistben fejtette ki a véleményét:

"Ahogy az aratás után aratóbál, a szüret után szüreti mulatság van" - mint a példák is mutatják Hevesi Kriszta egészségfejlesztő szakpszichológus szerint valahol a pszichének is szüksége van a nagy erőt próbáló időszak után, amelyet a koronavírus-járvány okozott, egy kis lazításra, önfeledt szórakozásra. A járvány gátolta a fiatalokat a szociális kapcsolatok ápolásában, és bezártság rengeteg problémát is hozott magával, pl. függőséget, szeparációs szorongást, magányt, depressziót. Minderre érkezett a háborús szorongás.

Az emberek elszoktak a zajos szórakozástól is.

Újra kell tanulni a szórakozást, az ismerkedést, vagy például arra sem árt emlékeztetni a fiatalokat, hogy milyen felszereléssel, viselettel induljanak fesztiválozni. Helyszíni probléma esetén pedig a Safety Firsthöz tudnak fordulni segítségért. Hevesi Kriszta felhívta a figyelmet arra is, hogy komolyabb antidepresszánsokra és pszichiátriai gyógyszerekre (pl. Xanax, Frontin) nem szabad alkoholt fogyasztani. Eléggé impulzív viselkedés kiváltképp a fiataloknál a szexualitás, a nemi úton terjedő betegségek és a nem kívánt terhesség ellen való védekezésre is kiemelten érdemes figyelni a szakpszichológus szerint. Nemcsak a felelőtlen intim kapcsolat okozhat traumát a fiataloknak, hanem a túlköltekezés, értéktárgy elvesztése.

2018-ban indították el a Safety First kezdeményezést a fesztiválozók biztonságának érdekében - mondta a Portfolio-nak Fülöp Zoltán, a Balaton Sound fesztiváligazgatója, aki azt is kiemelte, hogy a fesztivál alap biztonsági szolgáltatásait a mintegy ezer létszámú egészségügyi szakszemélyzet és a biztonsági szolgálat biztosítja, ezt a Safety First 100-150 önkéntese egészíti ki. Utóbbiakat három napon keresztül képzik ki annak érdekében, hogy hathatós segítséget tudnak nyújtani. Mivel a rendezvényre szerte Európából érkeznek, ezért az önkéntes programban való részvétel nyitott a külföldiek számára is.

Több tízezres látogatóval bírnak a fesztiválok, ahol előfordulhatnak bármikor olyan helyzetek, amelyekre nem árt felkészíteni a fiatalokat. A Safety First előtti szezonokban a szervezők azt tapasztalták, hogy érdemes lenne nagy hangsúlyt fektetni a fesztiválozók edukálására. A figyelemfelhívás mellett gyakorlati lépéseket is tettek a fesztiválozók biztonságának, komfortérzetének növelése érdekében. Ennek elérésére önkénteseket toboroztak, akik részt vesznek a rendezvényt biztosító személyzet - biztonsági őrök, mentősök, ambuláns szolgáltatások ellátók - támogatásában.

Tehát, a szolgálatuk során segítséget nyújtanak abban, hogy a problémák és információk minél korábban eljussanak az előbbi is említett szakszemélyzethez.

A toborzásnál fontos szempont volt, hogy az önkéntesek megfelelő affinitással, empátiával, nyitottsággal rendelkezzenek az ilyen típusú problémák kezelésére. Így fontos volt, hogy elsősorban orvostanhallgatók, a nemzetvédelmi egyetemen tanulók és pszichológiai szakos hallgatók vegyenek részt ebben. Ennek mentén digitális megoldásokban is kezdtek gondolkodni, így jutottak el a Safety First telefonos alkalmazáshoz, amelynek köszönhetően pontosan felmérhető a segítségre szoruló lokációja. Bármilyen problémával lehet a Safety First önkénteseihez fordulni, akár sérülésről vagy bűncselekményről legyen szó - tette hozzá a fesztiváligazgató.

varga-judit-europai-unio-europai-bizottsag
orosz ukrán háború konfliktus zászló ukrajna stock
tornado
tőzsde
aviva city london getty stock
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
koronavirus maszk