Portfolio signature

Ez a nagy baj a magyar inflációval

Portfolio
A magyarországi infláció az európai uniós átlag feletti, de önmagában nem ez a legnagyobb probléma vele. Ennél sokkal figyelmeztetőbb, hogy ha az árszabályozás alá bevont termékeket figyelmen kívül hagyjuk, akkor a hazai pénzromlási ütem a tagországok közül az egyik legnagyobb. Ez arra utal, hogy a magyar inflációnak vannak olyan erősítő tényezői, amelyek máshol nem, vagy csak kevésbé jellemzők. Mutatunk erről néhány ábrát.

Májusban az uniós módszertan szerinti harmonizált fogyasztói árindex (vagyis a hivatalos inflációs mutató) Magyarországon 10,8% volt. Ez magasabb, mint az uniós átlag (8,8%), de a balti országok jóval 15% feletti , illetve a régiós országok 12-13%-os mutatóinál azért kisebb. A 9. legnagyobb mutató így sem ad okot az örömre.

A fenti kép viszonylag jól leírja, hogy egy-egy országban mekkora drágulás zajlott le az utóbbi egy évben. Ugyanakkor a tényleges inflációs folyamatokat elfedi, hogy az Európát érő rengeteg ársokkot több országban is szabályozói eszközökkel tompítják. Vagyis ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy mekkora az az inflációs nyomás, ami árkorlátozások nélkül a gazdaságban megjelenne, a fenti adatsor nem ad választ. Pedig ez sem érdektelen kérdés, hiszen a válasz utalhat arra, hogy mekkora valós inflációs kockázattal kell megküzdenie az országoknak akkor, ha egyszer a költségsokkok kifutnak a mutatókból.

Az európai inflációs adatokban mutatkozó extrém nagy különbségeket leginkább a háztartási energia (áram, gáz, fűtés) áralakulása magyarázza. Vannak országok (köztük Magyarország), ahol az árak teljesen be vannak fagyasztva, máshol viszont egy év alatt duplájára drágult ez a szolgáltatás. Ennek fő oka természetesen az energia világpiaci árának elszállása, ám ezt országonként eltérő mértékben engedik érvényre jutni a rezsiben.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések