Előfizetői tartalom

Ma is egekben a gázár az oroszok miatt, Magyarország kilóg a sorból

Portfolio
Hétfőn is csak a szokásos gázmennyiség 40%-át szállítják az oroszok az Északi Áramlat 1-en Németországba, ezért az osztrákok és szlovákok is csak a szerződéses mennyiség felét kapják az oroszoktól, és az olaszoknál is jócskán érződik a helyzet, így ott akár már holnap dönthetnek a gázpiaci riasztási fokozat elrendeléséről. Mindez ma is felfelé hajtotta a gáztőzsdei árakat, akárcsak az alternatívaként szóba jövő szénárakat is. Közben külön figyelemre méltó, hogy Magyarország felé nem vágják vissza az oroszok a szerződéshez képest a leszállított gázmennyiséget, legalábbis Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn is arról beszélt, hogy nálunk nem tapasztalható az orosz gázszállítások visszafogása és múlt pénteken is ugyanezt mondta, amikor már több régiós országban is panaszkodtak a Gazprom szállításainak visszafogására. A magyar állami gázszerződés szerint évi 3,5 milliárd köbmétert Szerbián keresztül délről kapunk a Gazpromtól, további 1 milliárd köbmétert pedig Ausztrián keresztül, így tehát a nyugat-európai gázpiaci helyzet hozzánk elvileg eleve korlátozottabban szűrődne be.

A turbinaügyet Európa magának okozta az oroszellenes szankciókkal és így a gázpiaci zavarokat is magának köszönheti – lényegében ezt üzente hétfői tájékoztatóján Dmitrij Peszkov. Az orosz elnöki szóvivő ezzel arra utalt, hogy az oroszok állítása szerint azért küldenek az Északi Áramlat-1 vezetékpáron 60%-kal kevesebb gázt a németek felé, mert az orosz betáplálási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés