Előfizetői tartalom

Itt tart a magyar gazdaság európai összevetésben - elérhető a 2030-as kormányzati cél?

Portfolio
Magyarország a leginkább elfogadott fejlettségi mutató, az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson számolt GDP alapján a 27 tagú Európai Unió 20. legfejlettebb országa volt 2021-ben - derül ki az uniós statisztikai hivatal jelentéséből. Az elmúlt két évtizedben a kelet-közép-európai régió egyértelműen felzárkózási pályán volt, a nyugat-európai országokhoz képest mért lemaradásunk csökkent.

Az egy főre jutó GDP alapján az alábbi európai "hőtérkép" tárul elénk:

gdp map

Látható, hogy a nyugat-európai országokhoz képest még mindig jelentős a régió fejlettségbeli lemaradása, de a kudarcos évtizedet maga mögött hagyó Dél-Európához képest jelentős felzárkózás történt. Görögország és Portugália egy főre jutó GDP-je már a mi régiónkra jellemző sávba süllyedt.

2021-re (megerősítve az előzetes adatokat) a magyar fejlettségi mutató megelőzte a portugált. Ebben közrejátszhatott a koronavírus-válság, ami a turizmust extrém erősen érintette, és így felgyorsult a két gazdaság összezárása. Ezzel a múlt évtized közepén visszasüllyedő görögök után már egy második déli ország is mögénk került a fejlettségi rangsorban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés