El Salvador
Gazdaság

Vajon tényleg jó ötlet volt közpénzből bitcoint venni?

Portfolio
A tavaly novemberi 70 ezer dollárhoz közeli csúcs óta brutálisan beszakadt a bitcoin árfolyama, a hétvégén már 20 ezer dollár alá is benézett a legnagyobb kriptoeszköz egységenkénti ára. Arról, hogy mi áll az esés hátterében, illetve hogy mennyire volt jó ötlet, hogy El Salvador jelentős mennyiségű közpénzt váltott kriptóra, Kövesy Károlyt, lapunk Részvény rovatának elemzőjét kérdeztük a Portfolio Checklist hétfői adásában.

A hétvégén 20 ezer dollár alatt is meg lehetett venni 1 bitcoint, így a tavaly novemberi, közel 70 ezer dolláros csúcshoz képest 70 százalékos mínuszban van a legnagyobb kriptovaluta.

Ez a hír nemcsak a kriptomilliomosok számára rossz hír, hanem El Salvador számára is, mely az országok közül elsőként (és eddig egyedüliként) vásárolt jelentős mennyiségű bitcoint közpénzből. A közép-amerikai állam körülbelül tízszer vásárolt a kriptopénzből - a vásárlásokat Nayib Bukele államfő rendszeresen a Twitteren is megosztotta -, az átlagáruk pedig 45 ezer dollár környékén van - egyebek mellett erről beszélt Kövesy Károly, lapunk Részvény rovatának elemzője a Portfolio Checklist, portálunk munkanapokon megjelenő podcastjének hétfői adásában.

50-55%-os mínuszban ülnek most

- sommázta. Hozzátette: ennek ellenére nem pánikolnak, a kormányfő szerint ugyanis a türelem kulcsfontosságú, a pénzügyminiszter pedig erre a nyilatkozatra rákontrázott azzal, hogy

aMíg nem realizálták a veszteséget, addig igazából nem is vesztettek.

A teljes interjú, melyből az is kiderül, hogy várható-e visszapattanás a kriptopiacon, már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adásában 15:24-től a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Mi az a Portfolio Checklist?

A Portfolio Checklist lapunk napi podcastje, melyben a Portfolio elemzői és más szakértők segítségével dolgozzuk fel a nap meghatározó gazdasági és pénzügyi híreit. A sorozat követhető a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a nagyobb podcast platformokon, és itt, a Portfolio-n is.

Címlapkép forrása: Unsplash

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
norvégia