gyár dolgozó munkás hegeszt munka ipar
Gazdaság

A gyermektelen dolgozókat nagyon megadóztatja a magyar állam

Portfolio
2022-ben jellemzően csökkentek a jövedelmeket, valamint a foglalkoztatást terhelő adók és járulékok, aktuális mértékük azonban hangsúlyos különbségeket mutat a vizsgált országokban - olvasható ki a Mazars idén már 10. alkalommal megjelent közép- és kelet-európai adóbrosúrájából. A gyermektelen munkavállalók esetében az adóterhelés még mindig kimagasló Matgyarországon európai összevetésben.

Munkát terhelő adók

A vizsgált országok között markáns különbségek vannak a munkabérek adóztatásának és a járulékterhek viselésének megközelítésében, illetve abban is hogy biztosítanak-e kedvezményeket a gyermekes családoknak - állapítja meg a tanácsadó cég kiadványa, amely idén 10. alkalommal jelenik meg és már 22 országra terjed ki. A kiadvány minden évben a januártól hatályos szabályok alapján mutatja be és hasonlítja össze az érintett országok adórendszerét. A visegrádi négyek mellett a délkelet-európai országok, illetve Németország, Ausztria, Moldova, Ukrajna és a balti államok aktuális adópolitikáját elemző kiadvány hangsúlyosan foglalkozik az adórezsimekre jellemző változásokkal és trendekkel.

A régióban az adózás elve sem egységes, Magyarország mellett például Bulgária, Románia és Ukrajna továbbra is az egykulcsos jövedelemadót alkalmazza, mások (például Ausztria, Németország és Szlovénia, valamint Horvátország és Szlovákia) kitartanak a progresszív adózás mellett.

A rendszerek összehasonlításának praktikusabb módja az úgynevezett adóék, ami azt mutatja meg, hogy a teljes jövedelem hány százalékát vonja el az állam adó- és járulékteher formájában. A segítségével látható, hogy a munkajövedelemre kivetett adó milyen mértékben fogja vissza a foglalkoztatást, azaz a munkaerőköltségek hány százaléka kerül valamilyen formában az állami költségvetésbe. A mutató 15 és 51 százalék között ingadozik a régióban a munkavállalók bérszínvonalától és családi állapotától függően - állapítja meg az adótanácsadó cég kiadványa.

Magyarországon, ha a munkáltató 133 ezer forint nettó bért akar kifizetni (bruttó 200 ezer forintos minimálbér fizetés esetén), akkor ez összesen 226 ezer forint teljes költséget jelent számára. 93 ezer forintot a 226 ezer forintból az állam tesz zsebre. Az adóék ebben az esetben 41%.

Ezzel az adóék mértékkel a térségben a legmagasabb a magyar szint a gyermek nélküliek esetében

- fejtette ki H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója a társaság kiadványát bemutató eseményen. Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy egy családban amennyiben az egyik dolgozó veszi igénybe a gyerekek után járó családi adókedvezményt, akkor a másik kereső fél adókedvezmény nélkül adózik, ezért is releváns, hogy mekkora az adóék ebben a gyermekkedvezmények nélkül számítva.

Bár a szocho mértéke csökkent 2022-ben és a szakképzési hozzájárulást is eltörölte a kormány, ennek ellenére maradt a gyermektelenek adóéke magas - mutatott rá.

mazars 6

Az adóigazgató megjegyezte: a KATA ezzel szemben látványos előnyt biztosít és alacsony adóterhelést, ezért itt lépéskényszerben van a kormány, főleg ha a munkajövedelmek adóztatásához viszonyítjuk a KATA adóterhelését.

A Mazars adószakértője azt is bemutatta, hogy az 500 eurós jövedelem mellett hogy alakul a gyermekesek adóéke nemzetközi összevetésben. Ebben a tekintetben a magyar adat már sokkal előkelőbb helyen áll.

mazars 7

Magasabb jövedelmi helyzet esetén így alakul a sorrend a gyermektelen dolgozók adóéke már relatív jobban mutat, ugyanis ezen a jövedelmi szinten egyes országok már magasabb elvonást alkalmaznak, így a 41%-os adóék már nem tűnik annyira magasnak, hazánk a középmezőnyben helyezkedik el.

mazars 8

Viszont a havi 2000 eurós fizetés mellett három gyermekkel a magyar adóék nagyon alacsony relatív is, más országokkal összevetve is. De ha a fenti grafikonhoz hasonlítjuk, akkor a gyermekesek az adókedvezménynek köszönhetően sokkal jobb pozícióban vannak a gyermektelenekhez képest. H. Nagy Dániel szerint ez összefügg azzal, hogy a kormány az adórendszeren keresztül is a gyerekvállalásra ösztönzi a családokat.

Ezen a ponton érdemes azt is felidézni, hogy februárban Orbán Viktor újfajta ígéretet tett, ami épp ezt az aráyntalanságot célozná, vagy kezelné. Azt mondta akkor ugyanis, hogy "van olyan csoport, ez a gyerek nélküli, átlagbérrel rendelkezők adóéke, amelynek magasabb az adóéke, mint az uniós átlag". Kérdés, hogy a jelenlegi, költségvetési kiigazítással terhelt időszakban mekkora esélye van egy ilyen fiskális lazító lépésnek.

mazars 9

Összefoglalóan megállapítotja a Mazars, hogy a fizetések értéke tehát nemcsak a munkavállaló bérszintjétől, hanem – mint Magyarországon is – a családi állapotától is függ: a több gyermeket nevelők nettó fizetése itthon lényegesen magasabb, az egyedülállók esetében azonban továbbra is sereghajtók vagyunk a nettó bért és a munkáltatói bérköltségarányt tekintve.

mazars 10
Forrás: OECD, Mazars, gyermektelenek adóéke

Rendkívül alacsony a TAO, de...

A vizsgált országok közül Magyarországon messze a legalacsonyabb a társasági adó mértéke, de nem árt tisztában lenni, hogy egy cég melyik szektorban működik - mondta az adóigazgató. Például az energiaszektorban van egy 31%-os többlet adó, ami a nyereségre rakódik (energiaellátók jövedelemadója), és képbe jönnek a különadók és "extraprofitadók" is, ami egyes társaságokat és egyes szektorokat jobban terhel. "A tisztán árbevétel-alapú adók, mint például a kiskereskedelmi adó nem illeszkednek a rendszerbe, mégis gyakran nyúl ehhez a kormányzat; ismét bevezetik például a reklámadót" – hívta fel a figyelmet dr. H. Nagy Dániel.

A hazánkban a közelmúltban bevezetett rendkívüli válságadókkal kapcsolatban a Mazars adóigazgatója hozzátette: „A régió országainak többségében, így a szomszédos országokban sem tervezik a hazaihoz hasonló extraprofit-alapú adócsomag, gazdasági vagy iparági szintű válságadó bevezetését. Szlovéniában az energiaszektorban változást jelent az energiatermékeket és a villamos energiát érintő jövedéki adó mértékét rögzítő új szabályozás. Romániában szó van többek között a személyi jövedelemadó progresszívvá tételéről és az szja-mentességek csökkentéséről is. Ezek a módosítások azonban nem állnak közvetlen kapcsolatban a válsághelyzettel és annak kezelésével.”

Nem szabad elfelejteni a helyi iparűzési adót sem, ami az árbevétel arányában 2% (ami csökkenthető az eladott áruk beszerzési értékével) - mutatott rá H. Nagy Dániel.

Az adóverseny korlátait jelzi, hogy csupán egyetlen országban csökkent a nyereségadó kulcsa (Görögországban 24-ről 22 százalékra), bár hozzá kell tenni, hogy a jövő évtől kezdődően Ausztria is tervezi a társasági adó fokozatos csökkentését. A régió országaiban az átlagos adókulcs továbbra is 17 százalék körül mozog.

A Mazars szakértői azt is kiemelték, hogy az államok egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az adóbeszedés hatékonyságának javítására, digitális technológiával próbálnak fellépni a visszaélések ellen, mivel ezen a területen a legnagyobb az adókijátszás veszélye. A cél az értékesítési folyamat végpontok közötti figyelése, a nem adózó ügyletek felderítése és az adócsalások visszaszorítása. Az online pénztárgépek bevezetése is eredményes eszköznek bizonyult a gazdaság fehérítésében, ezt követte az online számlaadat-szolgáltatás. Hasonló megoldásokkal máshol is találkozhatunk a régióban: Romániában például az elmúlt években szintén kötelezővé tették az online pénztárgépek használatát.

Címlapkép forrása: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Karikó Katalin