Gazdaság

Magyar leválás az orosz gázról: a görögöknek kulcsszerepük lesz ebben

Portfolio
Magyarország számára két reális forgatókönyv létezik az oroszon kívüli gázbeszerzésre, a kelet-mediterrán medencéből vagy az Azerbajdzsánból származó földgáz, és mindkét irányból kizárólag Görögországon keresztül történhet a szállítás – így az országnak kulcsszerepe van ebben – jelezte mai athéni tárgyalási során Szijjártó Péter.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a tárca által küldött összefoglalóban rámutatott, hogy ehhez is infrastrukturális fejlesztésekre van szükség. Ennek kapcsán üdvözölte, hogy kibővítették a Görögország és Bulgária közötti szállítási kapacitást, de szerinte ez még nem elégséges, ugyanis a közvetlen görög-magyar fizikai kapcsolat megteremtéséhez, a déli szállítási folyosó eléréséhez más országoknak is el kell végezniük a "házi feladatukat".

Mindaddig, amíg ez nincsen így, addig be kell látnunk, hogy az orosz vezetékes földgáznak nincsen alternatívája, és ezzel kell számolnunk a jövőben is

- vélekedett.

A miniszter azt is kijelentette, hogy ha nem sikerül növelni az orosz és az ukrán gabona kivitelét, akkor súlyos éhínség alakulhat ki a világ számos, egyébként is instabil térségében, amelyek már jelenleg is migrációs kiinduló területeknek számítanak. "A gabonaexport visszaesése újabb, minden eddiginél súlyosabb migrációs hullámokkal fenyeget" - figyelmeztetett.

A kétoldalú kapcsolatot kiválónak nevezte, amit jól mutat, hogy a kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött. Továbbá bejelentette, hogy a kormány támogatja Görögország pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságára.

Az európai gázpiaci helyzet kapcsán tegnap a miniszter elismerte, hogy Magyarország is megérzi az Északi Áramlat-1en jócskán visszafogott orosz gázszállításokat, amit majd a déli ágon pótolnak az oroszok, ma pedig szokatlan módon a MEKH adott ki a jelenlegi helyzet miatt egy olyan közleményt, amelyben gyakorlatilag arra sürgette a versenypiaci gázfogyasztókat, hogy minél előbb, tehát a mostani magas árak mellett is kössék meg az októbertől induló gázévre a beszerzési szerződéseiket, ne halogassák azokat, nehogy végül ellátásbiztonsági problémába szaladjanak bele:

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala a mai athéni útról

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany

Holdblog Pénzzúzás

Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) eddig. Viszont...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
norvégia