foldgaz gazlang gaztuzhely 2, ujrafelhasználható
Gazdaság

A német gázkrízis mellett nyugtat a magyar Energiahivatal: hozzánk rendben jön a gáz, szépen telnek a tárolók

Portfolio
Miután az Északi Áramlat-1-en drasztikusan visszafogták az oroszok a gázszállítást Németországba, amit Magyarország is hasonlóan drasztikusan megérez Ausztria felől, mindez pedig az égbe emelte a tőzsdei gázárakat, kiadott szerdán egy sürgető közleményt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), hogy a versenypiaci szereplők jobb, ha a mostani magas árak mellett is bebiztosítják az ősztől induló gázellátásukat. Ezután pedig ma kiadott egy újabb közleményt, amelyben nyugtatja a közvéleményt, hiszen az az üzenet, hogy összességében rendben jön a gáz az országba, szépen telnek a gáztárolók, így nem kell aggódni, „a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és világpolitikai helyzet ellenére a hazai felhasználók ellátásbiztonsága megfelelő”.

A MEKH közleményének főbb üzenetei:

  • Az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan. Az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, amelyek Szerbia (Kiskundorozsma) és Ausztria (Mosonmagyaróvár) felől érkeznek.
  • A közlemény csak a szerbiai irányból, a Török Áramlaton keresztüli orosz gázbeszállítás mennyiségét tartalmazza (napi 12-17 millió m3), az Ausztria irányából való orosz szállítást külön nem említi. Csak arra utal, hogy a beszállítás „folyamatos, közel a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható”. Ebben nyilván benne lehet, hogy a Gazprom által felére vágott szállítás kipótlására a spot piacon kell naponta gázt venni a nyugati piacokról – ahogy azt a minapi videójában Szijjártó Péter jelezte és ezzel együtt érkezik a közel teljes kapacitást lefedő beszállítás.
  • A külgazdasági és külügyminiszter már akkor hangsúlyozta, hogy megállapodott a Gazprommal: a most nyugati irányból elmaradó gázszállítást majd a Török Áramlaton keresztül kipótolják az oroszok, miután most egyhetes tervezett karbantartás zajlik a vezetéken, így leállt onnan a beszállítás.
  • Erre a szállítási leállásra a MEKH közleménye is utal, úgy, hogy „a betárolás intenzitása ugyan várhatóan alacsonyabb lesz a Török Áramlat vezeték ütemezett karbantartási munkái miatt bekövetkező leállítása okán, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz”. Emellett utal rá, hogy a szerb és osztrák irányból érkező gázon felül „kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől és rendelkezésre áll a hazai termelés is”.
  • A MEKH hangsúlyozza, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri az energiaárakra is ható makrogazdasági folyamatokat, illetve világpolitikai eseményeket, és naprakész információkkal rendelkezik a hazai gázforgalom adatairól. Ezek alapján készítette el az alábbi, az elmúlt 12 év szélső értékei mellett azt a grafikont, ami mutatja, hogy április óta ütemesen telnek a hazai gáztárolók (összes kapacitásuk 6,33 milliárd köbméter), most éppen 36,27%-os a töltöttség (az AGSI frissebb adata szerint már 38,6%-os), de ez még mindig elmaradt az elmúlt 12 évi átlagos töltöttségtől. Az viszont fontos, hogy „az eddig sosem tapasztalt geopolitikai és árkörnyezet mellett is – bár némileg lassabb indulást és felfutást követően – megfelelő ütemben zajlik a földgázkészletek betárolása”.
  • A fentiek mellett a MEKH emlékeztet rá, hogy a biztosági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet mértéke 2022. október 1-től 1,2 milliárd köbméterre nő, a magasabb készletszintre való feltöltés folyamatos.
  • Emellett az is lényeges, hogy míg az egyetemes szolgáltatás keretében vételező, túlnyomórészt lakossági felhasználók biztonságos téli ellátásához az egyetemes szolgáltatónak, az MVM Next Zrt.-nek, a következő, 2022/2023-as téli időszak tekintetében október elsejéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia, addig a versenypiaci felhasználók ellátása érdekében a földgázkereskedők is megkezdték és folyamatosan töltik a tárolók kereskedelmi készleteit.
  • Mindezek alapján a MEKH közleményének záróüzenete ez: „Összességében kijelenthető, hogy a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és világpolitikai helyzet ellenére a hazai felhasználók ellátásbiztonsága megfelelő.”

Címlapkép forrása: Európai Unió, az Európai Bizottság médiatára

covid
számla befizetés
repülő nyaralás léiközlekedés beach
olaj
arany
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
norvégia