Getty építőipar építkezés munkások
Gazdaság

Ausztriában dolgozó családos magyarok: plusz pénz is jöhet a fellélegzés után

Portfolio
Az Európai Bíróság friss döntése után fellélegezhetnek az Ausztriában, illetve bármely tagállamban dolgozó magyarok, ugyanis nem csökkenthető akkor sem az ott kapott családi pótlékuk, ha a gyermekeik idehaza maradtak, sőt Ausztria esetén utólag pénzügyi kártérítésre is jogosultak az érintett családok – írja a döntés következményeként az Infostart.

A portál rámutat, hogy az EU-országokban munkát vállaló családos kelet-európaiak millióit érintheti az Európai Bíróság napokban született ítélete, amelyben az EU-joggal ellentétesnek minősítette a vendégmunkások családi pótlékát szabályozó 2019-es osztrák törvényt.

Ez a más tagállambeli ausztriai munkavállalók családi segélyét az érintett személy hazájában fizetett támogatás mértékére módosította abban az esetben, ha az illető segélyre jogosult gyermekei nem tartózkodnak Ausztriában.

A mostani bírósági ítélet mindezt gyakorlatilag megsemmisítette, midőn leszögezte: az uniós jog kifejezetten előírja, hogy az olyan családi ellátások, mint az osztrák családi támogatás és az eltartott gyermekek után járó adókedvezmény, nem csökkenthető vagy nem módosítható arra hivatkozással, hogy a jogosult családtagjai valamely más tagállamban rendelkeznek lakóhellyel.

Bíróság arra is emlékeztetett, hogy

az uniós jog tiltja a migráns munkavállalók állampolgárságán alapuló bármely hátrányos megkülönböztetést a szociális biztonság területén.

Márpedig a vitatott kiigazítási mechanizmus, amennyiben azt csak abban az esetben alkalmazzák, ha a gyermek lakóhelye Ausztria területén kívül esik.

Következésképpen e kiigazítási mechanizmus állampolgárságon alapuló közvetett hátrányos megkülönböztetésnek minősül, amely semmiképpen nem igazolt. E tekintetben a bíróság hangsúlyozza, hogy a migráns munkavállalók ugyanúgy részt vesznek a szóban forgó családi támogatások és adókedvezmények alapjául szolgáló hozzájárulások meghatározásában és finanszírozásában, mint a hazai munkavállalók, mégpedig anélkül hogy figyelembe vennék e tekintetben a gyermekeik lakóhelyét – hangzott az ítélet kapcsán kiadott indoklás.

A portál külön kiemeli azt, hogy a luxembourgi ítélet nyomán a 2019-es osztrák jogszabályt nem csupán hatálytalanítani kell, de elviekben mindazok,

akik ennek hatálya során csökkentett járandóságot kaptak az osztrák államtól, visszamenőleges korrekciót is igényelhetnek majd.

Ami pedig uniós szinten a legfontosabb következmény: ha eddig akadtak is olyan további tagállamok, amelyek kormányai esetleg kacérkodtak az „osztrák példa” bevezetésével, mostantól kezdve ezt immár az EU-joganyag részévé vált európai bírósági ítélet is tiltja majd.

Címlapkép forrása: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Karikó Katalin