worker dolgozó gyár ipar
Gazdaság

Betonfalba ütközött a magyar foglalkoztatási csoda?

Portfolio
Gyorsan kilábalt a koronavírus-válságból a magyar munkaerőpiac, amit az is mutat, hogy egyre nagyobb a munkaerőhiány. A KSH friss adatai szerint a munkaerő iránti növekvő kereslet ellenére az elmúlt hónapokban nem igazán tudott bővülni a foglalkoztatás.

Az idei év elejére teljesen túltette magát a Covid-válságon a hazai munkaerőpiac, ami a foglalkoztatottak számát illeti. A foglalkoztatottak létszáma 4,7 millió közelében mozog, míg az elsődleges munkaerőpiacon (külföldön dolgozó magyarok és közfoglalkoztatottak nélkül) a Portfolio számításai szerint több mint 4,5 millióan dolgoznak.

Mindez egyre inkább arra vall, hogy a foglalkoztatás elmúlt évtizedben látott gyors növekedésének a végéhez közeledünk.

Az előző év azonos időszakához képest ugyan még látszanak a kedvező folyamatok, hiszen akkoriban a Covid-válság gyakorolt negatív hatást a magyar gazdaságra, az elmúlt hónapokban azonban megtorpant a növekedés. Mindez meglepő lehet annak tudatában, hogy a vállalatok szívesen vennének fel több dolgozót. Erre azonban egyre kevesebb a lehetőségük, hiszen már nem találják meg azokat az embereket, akikre szükségük lenne. Sőt, a felvételi kritériumok csökkentése sem oldja már meg a problémát, hiszen nagyon úgy néz ki, hogy elfogytak a dolgozók.

Az elmúlt hónapokban az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 4,5 millió körül mozgott, a közfoglalkoztatottak kevesebb mint 80 ezren vannak, miközben a külföldön dolgozó magyarok létszáma növekvő trendben mozog. Mindez azt mutatja, hogy a Covid-válságban csak átmenetileg csökkent a külföldön dolgozó magyarok száma, a helyzet javulásával/megoldódásával újra egyre több honfitársunk vállal munkát más országokban.

A foglalkoztatás növekedésének korlátait látjuk a munkanélküliségi statisztikákban is. A munkanélküliségi ráta májusban 3,5%-ra csökkent, a március és május közötti 3 hónapban pedig 3,4%-ot mért a KSH. Ilyen alacsony munkanélküliségi rátát utoljára a koronaválság előtt láthattunk, amikor sosem látott munkaerőhiánnyal nézett szembe Magyarország.

A foglalkoztatási és munkanélküliségi adatok alapján könnyen lehet, hogy Magyarország elérte a teljes foglalkoztatottságot.

A következő időszakban kismértékben még tovább csökkenhet a munkanélküliség és nőhet a foglalkoztatás, de egyre inkább látszik, hogy ennek a lehetőségei már korlátosak. A magyar munkaerőpiac ezért egyre inkább támaszkodhat keletről érkező munkavállalókra, miközben úgy néz ki, hogy a nyugat-európai munkaerőpiac legalább annyira támaszkodhat a magyar munkavállalókra, mint a koronaválság előtt.

Címlapkép: Getty Images

kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
leopard
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
tűz szárazság