europai-unio-zaszlo-repulogep
Gazdaság

Európa megint recessziótól retteg, megütötték az eurót

Portfolio
Csütörtökön ismét felerősödtek a recessziós félelmek Európában miután Németországból és Franciaországból is a vártnál gyengébb adatok érkeztek. A piac rögtön le is reagálta, hirtelen elillant a törékeny optimizmus, az euró meredek esésbe kapcsolt.

Először a francia beszerzési menedzserindex (bmi) adata jelent meg csütörtök reggel, a májusi 57 pontról 52,8 pontra esett a kompozit mutató a várt 56 ponttal szemben. A feldolgozóipar alindexe 51 ponton áll az előző havi 54,6 pont után, míg a szolgáltatószektor 54,4 pontra esett a májusi 58,3 pontról.

Nem sokkal később csalódást okozott a német bmi is, hiszen a kompozit index 51,3 pont lett az előző havi 53,7 pont után, miközben az előzetes várakozás 53,1 pont volt. A német feldolgozóipar konjunktúramutatója 52 pontra esett vissza a múlt havi 54,8 pontról, míg a szolgáltató szektor indexe 56,1 pontról 52,8 pontra lassult.

A német és francia adatok után az már nem is volt meglepő, hogy az eurózóna beszerzési menedzserindexe is kifejezetten gyenge lett. Az 51,9 pontos kompozit érték jócskán elmarad a várt 54 ponttól. A feldolgozóipar ezen belül 52 pontra, a szolgáltató szektor pedig 52,8 pontra esett.

A fenti adatok egyértelműen mutatják, hogy az európai gazdaság erőteljesen behúzta a féket a második negyedév végén.

Szinte az összes lényeges konjunktúramutató vészesen közeledik a lélektani 50 pontos értékhez, mely a zsugorodást és a növekedést elválasztja. Éppen emiatt erősödtek fel a recessziós félelmek, ismét attól tartanak a befektetők, hogy az európai gazdaság már az idei év második felében visszaeshet.

A rossz híreket a piac is azonnal lereagálta, az euró fél százalékot esett a dollárral szemben, 1,0506-ig süllyedt a jegyzés.

Címlapkép: Getty Images

Liszicsanszk
Orosz útlevél
Puskák
Karikó Katalin
Maszk eldobva
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Karikó Katalin