Szijjarto Peter globali minimumado
Gazdaság

Globális minimumadó: átlép rajtunk a többi EU-tag? – Szijjártó Péter újra Amerikával egyeztetett

Portfolio
Miután a többi EU-tag támogatja a globális minimumadóról szóló tervet és csak Magyarország vétózott múlt héten, ma arról beszélt az Európai Parlamentben a francia soros EU-elnökség nevében Clément Beaune, hogy „szeretnénk a megerősített együttműködés felé terelni a tagállamokat”.

A megerősített együttműködés azt jelenti, hogy ha valamilyen témában legalább 9 tagállam egyetért, akkor ők anélkül is eldönthetnek az adott témában kereteket, hogy várniuk kellene a többiekre és így nincs egyhangúsági kényszer. Így hozták létre például az Európai Ügyészséget is 20 tagállammal és ezt az együttműködési formát dobta be a német elnökség is 2020 végén, amikor a magyar és lengyel kormány vétóval fenyegetett a 2021-2027-es költségvetés és a helyreállítási alap kapcsán a jogállamisági rendelet blokkolása érdekében.

Így tehát Clément Beaune, a francia kormány Európa-ügyi államtitkárának mai EP-beli jelzése, amit a hvg.hu írt meg (miután váratlanul napirendre vették az ügyet), nagyon fontos, mert arra utal, hogy a 26 tagállam akár át is léphet Magyarországon ebben a kérdésben, hogy a globálisan 139 ország egyet értésével kialakult alkut ne tartsa fel az EU.

A beszámoló szerint

Beaune azt ígérte, hogy még a féléves francia elnökség ideje alatt fejlemények várhatók, így tehát ez azt jelenti, hogy még június 30. előtt oda kell figyelni, hogy milyen irányba haladnak a dolgok.

Ezt az irányt egyébként  befolyásolhatja az is, hogy mi történik az éppen ma és holnap zajló brüsszeli EU-csúcson.

Az, hogy a vétó miatt a magyar kormány nagy nemzetközi nyomás alatt áll, abból is látszik, hogy néhány nap után ma újra beszélt telefonon Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Ezt a magyar miniszter jelentette be a Facebookon, és a posztban úgy fogalmazott, hogy a globális kihívások, a háború, az infláció az „egekbe szökő energiaárakkal súlyosbított gazdasági válságot okoz, amelyben további súlyos kérdéseket vet fel a globális minimumadó esetleges bevezetése.” Majd rögtön úgy folytatta, hogy „Mindenesetre méltattam kollégámnak az amerikai beruházások fontos szerepét a magyar gazdaságban, hiszen 1700 amerikai vállalat működik Európa legkedvezőbb beruházási környezetében, és mintegy százezer magyar embernek adnak ők munkát."

A posztot azzal zárja:

Jövő héten fontos NATO-csúcs következik Madridban, ott majd személyesen folytathatjuk a konzultációt.

A csúcstalálkozó június 29-én és 30-án lesz, így tehát ha sikerülne is a magyar vétó ügyében megoldást elérni, akkor sem tudná a francia soros elnökség a Tanácsban megszavaztatni egyhangúsággal a globális minimumadó témáját, így az átcsúszna a cseh soros elnökség időszakára, ami július 1-től kezdődik.

Lehet, hogy a magyar kormánynak részben éppen ez is a célja, hogy ne a francia soros elnökség arathassa le a babérokat az ügyben, ugyanis a héten kiderült, hogy a Kirill-pátriárka szankcionálásával kapcsolatban komoly csörte lehetett a két kormány között (a francia elnökség nem húzta le időben őt a listáról, ezért a magyar kormánynak kellett a nyilvánosság elé kerülő vétó belengetésével lehúzatnia őt) és ezért most a minimumadóbeli vétó egyfajta visszacsapás lehet a francia soros elnökségnek. Más magyarázatok szerint a magyar kormány a lengyel tapasztalatból merített, mert ők is ellenezni kezdték váratlanul pár héttel ezelőtt a globális minimumadó témáját, aztán részben emiatt sikerült elérniük a helyreállítási tervük brüsszeli jóváhagyását.

Arról, hogy a várható budapesti amerikai nagykövet miket gondol a magyar kormányról, milyen aggályokat lát és mire készül, éppen ma jelent meg egy cikk:

Címlapkép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Karikó Katalin
Maszk eldobva
Borscs
usa zaszlo
Vízcsap
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Karikó Katalin