mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Gazdaság

Itt az MNB döntése: most nem emelkedik tovább a kamat!

Portfolio
A múlt hetivel megegyező 7,25%-os kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét az MNB, vagyis a jegybank nem emeli tovább az irányadó rátát. Erre legközelebb a jövő héten kerülhet sor a Monetáris Tanács keddi döntése után.

A múlt héten „rendkívüli” kamatemelést hajtott végre az MNB, amikor 50 bázisponttal 7,25%-ra emelte az egyhetes betét irányadó kamatát. A lépés annyiban nem volt rendkívüli, hogy a jegybanknak lehetősége van minden héten dönteni a kamatszintről, ugyanakkor az utóbbi hónapokban erre havonta egyszer, a Monetáris Tanács ülése után került sor. Vagyis eddig az volt a menetrend, hogy a havi ülésen megemelték az alapkamatot, majd két nappal később az irányadó ráta annál kisebb mértékben nőtt, így a kettő közelített egymáshoz. Ez a megszokott rend borult fel a múlt heti emeléssel, ami a jelek szerint egyszeri alkalom volt, hiszen csütörtökön változatlanul 7,25%-os irányadó kamat mellett hirdette meg a tendert az MNB.

A múlt héten elsősorban a forint gyengülése válthatta ki a szigorítást, a magyar deviza ugyanis története során először esett 400-ig az euróval szemben. Jelentős változás azóta sem állt be, az euró-forint jegyzés most kicsivel a lélektani határ alatt jár.

A megszokott menetrend szerint jövő kedden ül össze a Monetáris Tanács, akkor dönthetnek az 5,9%-os alapkamat további emeléséről, majd egy hét múlva várhatóan az irányadó kamat is tovább emelkedik. A kérdés a szigorítás mértéke, illetve az, hogyan reagál erre a piac.

A kamatdöntésről - Miért ilyen bonyolult ez?A jegybank monetáris politikai eszköztára az elmúlt időszakban sokszor változott, a jelenlegi helyzet egyáltalán nem megszokott. Az alapkamat mögött nincs olyan pénzpiaci eszköz, ami miatt a piac azt irányadónak tekinthetné, ezért hiába dönt róla az MNB havonta, ez igazából komolyan senkit sem érdekel. Viszont az erősen likviditástöbbletes bankközi piacon a pénz árát alapvetően határozza meg, hogy milyen kondíciók mellett tud kicsapódni (a jegybank oldaláról nézve: milyen kamaton sterilizálja a felesleges pénzmennyiséget). Ez az eszköz az egyhetes betét, amit valójában nem is igazi versenyeztetés, tender alapján kínál fel (de a múltbeli gyakorlat alapján tendernek hívjuk ma is), hanem a minden héten csütörtök reggel meghirdetett feltétel (kamat) mellett délután minden ajánlatot elfogad.Ezért tulajdonképpen a heti irányadókamat-meghatározás egy szinte "rituális" folyamat: reggel kamathirdetés, délutánra pedig az összes ajánlat elfogadása és annak kihirdetése.

További érdekesség, hogy míg az alapkamatról normál menetrendben havonta egyszer dönt az MNB, addig egyhetes betéti "tender" minden héten van, vagyis elméletileg minden héten születhet effektív kamatváltozás.

Az is figyelmeztető jel lehet a magyar jegybank számára, hogy lassan elveszik korábban összeszedett kamatelőnye a régióban. A tegnapi 125 bázispontos cseh kamatemelés után már 7%-on áll az alapkamat, bár valószínűleg nem emelnek már tovább, míg a lengyel irányadó ráta most 6%-on áll.

Címlapkép: Shutterstock

trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
eu európai unió brüsszel
tűz szárazság
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
new york