Nyugat-Balkan sajtotajekoztato
Gazdaság

Kiakadtak a balkáni vezetők az EU-csúcson, mert Bulgária most is blokkolta az észak-macedón csatlakozás rajtját

Portfolio
„Bulgária egy szégyen, de nemcsak Bulgária az” – ilyen kemény kijelentést tett az albán miniszterelnök, Edi Rama (képünkön balra) ma délután Brüsszelben azután, hogy az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón végül nem kapta meg a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez a jóváhagyást Észak-Macedónia az EU-tagállamoktól Bulgária blokkolása miatt – írja a Politico.

Kemény szavak a csúcstalálkozó után

Emiatt egyelőre Albánia sem kezdheti el a hivatalos csatlakozási tárgyalásokat, és az észak-macedón vezető, Dimitar Kovacevsk (képünkön középen) is nagyon erős kijelentéseket használt a helyzet kommentálására. Szavai szerint

Az, ami most történik, egy nagyon komoly probléma, és ez komoly csapást mér az Európai Unió hitelességére.

A minap bizalmatlansági indítvánnyal megbukott bolgár miniszterelnök, Kirill Petkov közben azt hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben a döntés felelőssége a bolgár parlamenté és ott rövidesen, már a jövő héten lehet ebben döntés (évek óta nagy vita van nyelvi és történelmi okok miatt az észak-macedónok EU-tagságának megengedése kérdésében). Így azt érezékeltette, hogy az észak-macedónok taggá válásáról szóló tárgyalások megkezdése nem szenved sok késedelmet.

A körkép szerint lehet, hogy ez az ügy már rövidesen elsimul, legalábbis a holland miniszterelnök szerint akár már jövő héten 50-60%-os eséllyel áttörés jöhet. A gond csak az, ahogy azt a francia elnök jelezte, hogy a bolgár-észak-macedón alku "egy kicsit túl későn" érkezhet, azaz a ma megtartott csúcstalálkozón elszalasztották a lehetőséget, hogy ünnepélyes keretek között jóváhagyják Észak-Macedónia és Albánia EU-tagsági tárgyalásainak kezdetét.

A ma este kezdődő kétnapos EU-csúcson egyébként Ukrajna és Moldova megkaphatja a tagjelölti státuszt az EU-tagoktól (Georgia nem), de ahogy látjuk az észak-macedónok (2005 óta tagjelöltek) és az albánok példájából (2014 óta tagjelöltek), ez még nagyon hosszú utat jelent, mire ténylegesen tagok lehetnek egyszer.

Így zajlott a csúcstalálkozó

A Nyugat-Balkán tekintetében az Európai Unió legfontosabb prioritása a csatlakozási tárgyalások haladéktalan megkezdése Észak-Macedóniával és Albániával - közölte egy, az ülés részleteit ismerő uniós tisztségviselő csütörtökön, az EU és a nyugat-balkáni országok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóját követően.

A tájékoztatás szerint a csaknem négyórás megbeszélésen a tagállami vezetők megerősítették a Nyugat-Balkán európai perspektíváját, és hangsúlyozták: a térség jövője az Európai Unióban van.

Hangsúlyozták, hogy az érintett országok már megkezdett csatlakozási folyamatai úgy haladhatnak előre, ha teljesítik a szükséges reformokat, kivált ha meghozzák a jogállamisággal, az igazságszolgáltatással és a korrupció elleni küzdelemmel kapcsolatos intézkedéseket.

A csúcstalálkozó résztvevői fontosnak nevezték a Bulgária és Észak-Macedónia között fennálló kétoldalú kérdések kölcsönösen elfogadható megoldásának megtalálását. Kiemelték továbbá: sürgősen előre kell lépni többek között a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok javításában, valamint segítségek kell nyújtani Bosznia-Hercegovinának az uniós tagjelölti státuszhoz vezető úton.

A tagállami vezetők leszögezték: az integrációs folyamatot meg kell erősíteni a nyugat-balkáni partnerek számára nyújtott konkrét társadalmi és gazdasági előnyök biztosításával. Fokozatosan integrálni kell a régió országait az EU munkájába, és biztosítani kell számukra a vízummentességet.

Az EU továbbra is támogatja a régiót, többek között az ukrajnai háborúból fakadó kihívások kezelésében. Bevonja ezeket az országokat az EU élelmezés- és energiabiztonsági kezdeményezéseibe, segítséget nyújt a kiberbiztonság megerősítésében, valamint a hibrid fenyegetések és a dezinformáció elleni küzdelemben. Az Európai Unió a Nyugat-Balkánra vonatkozó gazdasági és beruházási tervében 30 milliárd eurós beruházást biztosít a régió gazdasági fellendülésére, az összekapcsoltságot és ellenálló képességet javító stratégiai projektek támogatására.

A tagállami vezetők végezetül támogatásukat fejezték ki a szabadságáért küzdő Ukrajnának, és elismerésüket fejezték ki mindazon partnereknek, melyek betartották az uniós szankciókat.

Címlapkép forrása: Európai Unió, Alexandros Michailidis, az Európai Tanács médiatára

Koppenhága lövöldözés
Liszicsanszk
Szmogriadó
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Online előadás
Hol érdemes beszállási pontok után kutatni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Izrael Tel-Aviv