idős dolgozó worker munkavállaló
Gazdaság

Még nagyobb infláció és béremelkedés vár ránk az elemzők szerint

Portfolio
A magas foglalkoztatási számokat és az alacsony munkanélküliségi rátát úgy értékelték az elemzők, hogy a munkaerőhiány fokozódásán keresztül a munkavállalók jobb alkupozícióba kerülnek, amelynek hatására nagyobb béremelkedés és magasabb infláció vár ránk.

Az idei év elejére teljesen túltette magát a Covid-válságon a hazai munkaerőpiac, ami a foglalkoztatottak számát illeti. A foglalkoztatottak létszáma 4,7 millió közelében mozog a KSH friss adatai alapján, míg az elsődleges munkaerőpiacon (külföldön dolgozó magyarok és közfoglalkoztatottak nélkül) a Portfolio számításai szerint több mint 4,5 millióan dolgoznak.

A munkaerőpiaci helyzet továbbra is kedvező táptalajt biztosít a gazdasági növekedés számára, a vállalatok egyre nagyobb aránya küzd azonban munkaerőhiánnyal – írja Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. A legfrissebb adatok alapján a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon az idei első negyedévben megközelítette a korábbi rekordját. Mindez azt jelenti, hogy egyre feszesebb a hazai munkaerőpiac: egyre kevesebb munkanélküli jut egyre több üres álláshelyre.

Ez várhatóan további bérköltségemelkedést jelent a cégek számára, ha új munkavállalót akarnak felvenni, vagy a régit megtartanák. Ez a gazdaság egészére nézve továbbra is erősödő bérkiáramlást biztosít.

A jelenlegi helyzetben ez csak tovább erősíti majd az inflációs nyomást a gazdaságban, hiszen egyelőre nem látszódnak oldódni azok a kínálati korlátok, amelyek enyhülést hozhatnának az inflációban. Eközben pedig az erős munkaerőpiac magasan tartja az aggregált keresletet a gazdaságban. Sőt, úgy tűnik, hogy a lakosság egyelőre a megtakarításaikhoz hozzányúlva kívánja simítani a fogyasztását, vagyis fenntartani annak szintjét az emelkedő árak ellenére - mutat rá Virovácz Péter.

A friss adatok arra engednek tehát következtetni az elemző szerint, hogy Magyarország munkaerőpiaca közel lehet a teljes foglalkoztatottsághoz és a már most is jelentős munkaerőhiány még komolyabb fejtörést okoz majd a cégeknek, amint helyreállnak a termelési láncok és enyhülnek a kínálati korlátok.

"Továbbra is úgy véljük, hogy a piaci szereplők túlnyomó többsége a zavarokat átmenetinek tekinti, a kereslet folyamatos növekedése mellett ez nem befolyásolja érdemben a munkaerővel kapcsolatos hosszabb távú terveiket. Így továbbra is egy feszes, a béreket és az inflációt felfelé hajtó munkaerőpiaci helyzettel számolunk 2022 hátralévő részében" - zárja elemzését.

A kormány is gyors béremelkedést vetít előre, már inflációról nem beszélnek. Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye szerint elmondta, hogy a hazai foglalkoztatás a világjárvány okozta átmeneti visszaesést tavaly tavaszra-nyárra ledolgozta. Három havi adat ismeretében már egyértelműen kijelenthető, hogy az ukrajnai háború sem okozott azonnali megtorpanást. A vállalatok magas munkaerőigénye, a feszes munkaerőpiac a rendkívül kedvező mutatók fennmaradását, a bérek további emelkedését vetítik előre - emelte ki az államtitkár.

A munkanélküliségi ráta a tavaszi hónapokban 3,4 százalékra csökkent, vagyis a koronavírus-járvány előtti időszakhoz hasonlóan a hazai munkaerőpiacot összességében munkaerőhiány jellemzi, amely állapot pedig támogatja a bérdinamikát – vélekedett Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Az adatok azt mutatják, hogy a hazai munkaerőpiac egyelőre ellenálló az orosz-ukrán háború okozta gazdasági helyzettel szemben.

- emelte ki Regős Gábor. Várakozása szerint a magas foglalkoztatási szint a következő hónapokban is fennmaradhat, és inkább a kínálat problémák jellemezhetik a munkaerőpiacot.  

Címlapkép: Getty Images

munkás dolgozó fizikai acélipar
szárazság mezőgazdaság
trader23
orosz ukrán háború konfliktus katona helikopter repülő légierő fegyveres ukrajna oroszország stock
rakéta High Mobility Artillery Rocket System himars
kremencsuk pláza robbanás rakétatámadás
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Érdemes most beszállni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
munkás dolgozó fizikai acélipar