arany
Gazdaság

Oroszország titkosítja, mennyi devizatartaléka van

MTI
|
Portfolio
Az orosz parlament alsóháza (duma) szerdán első olvasatban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely államtitokként kezelné az orosz arany- és devizatartalékra vonatkozó adatokat, a hivatalos indoklás szerint ugyanis "meg kell védeni az adatokat attól, hogy barátságtalan országok hozzájussanak".

Mivel jelenleg Oroszoroszág erős korlátozó intézkedésekkel akadályozza meg a tőkekimenekülést az országból, a rubel árfolyamának összeomlása nem jelent kockázatot. Éppen ezért majdnem mindegy, mekkora a devizatartalék, így rövid távon a titkosítás sem okoz problémát. A későbbiekben attól függ, hogy hasznos-e egy ilyen szokatlan lépés, hogy a piaci befektetők elől el lehet-e titkolni a tartalékszint esetleges csökkentését, vagy épp ellenkezőleg: már magas tartalékszint mellett sem lesz meg a bizalom a befektetőkben. Mindenesetre a devizatartalék körüli transzparencia inkább erősíti az ország stabilitásába vetett bizalmat. Elképzelhető, hogy a lépésre azért van szükség, mert Oroszország óvatosan nyitni próbálná a devizapiacát, de az teljesen bizonytalan, hogy ez milyen tőkepiaci mozgásokat vált ki.

Oroszország arany- és devizatartaléka egyébként 2,1 százalékkal csökkent egy hét alatt, de így is bőséges. Az orosz jegybank azt közölte, hogy a június 17-éig tartó egy hétben a tartalék 12,3 milliárd dollárral, 582,3 milliárd dollárra esett. Az év elején a tartalékszint 630,6 milliárd dollár volt; a legmagasabb szint a március 3-án lezárt héten volt, 643,2 milliárd dollárral.

Az orosz devizatartalék jelentős része azonban a háború kitörése óta zárolva van, hiszen ez a nyugati országok egyik első szankciós lépése volt.

Címlapkép: Getty Images   

dmitrij medvegyev
napelem-napelempark-napenergia-megujulo-energia

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

Holdblog Az új "szentháromság"

A 2008-09-es gazdasági világválság óta - minimális megszakításokkal - egy nagyon egyértelmű “szentháromság”...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
dollar