FONTOS Európai energiaválság: ha Oroszország elzárja a gázcsapot, a britek is elzárhatják
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar fizetés
Gazdaság

Több mint bruttó 500 ezer forintot keresnek a magyarok?

Portfolio
Áprilisban továbbra is magas volt, de nem gyorsult tovább a keresetek növekedése Magyarországon, miközben az infláció egyre inkább visszafogja a fizetések vásárlóerejének növekedését.
  • Áprilisban 492 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset Magyarországon a KSH adatai szerint (minden teljes munkaidős alkalmazottat beleszámítva), ami több mint 15%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset 327 ezer forinton alakult, ez hasonló mértékű növekedést jelent.
  • Az átlagember azonban nem az átlagot keresi, hanem a mediánt (a kereseteket sorbarendezve a legalacsonyabbtól a legmagasabbig, a középső érték a medián), ami bruttó 380 ezer forinton alakult. Ennek a nettója 252 ezer forint körül lehetett, ami kissé 15% alatti növekedést jelent.

A KSH közleménye szerint

  • "a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 507 500, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 518 500 forint volt.
  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 337 500, a kedvezményeket is figyelembe véve 349 700 forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 15,2%-kal nőtt. A kedvezmények (valamint az adó- és járulékmentességek) figyelembevételével számított nettó kereset 15,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • A rendszeres bruttó átlagkereset 457 300 forintra becsülhető, 14,1%-kal meghaladta az előző év áprilisit."

Az adatok azért térnek el egymástól, mert a közlemény csak az 5 fő feletti vállalatokat mutatja be, míg cikkünket a nemzetgazdaság egészére jellemző béradatok bemutatásával kezdtük. Vagyis az 5 fő alatti szervezetek béradatai lefelé húzzák mind a medián, mind az átlagbér alakulását.

A most megismert béradatok azt mutatják, hogy a keresetek továbbra is érdemi növekedést mutatnak éves alapon, azonban az előző hónapokhoz viszonyítva nem gyorsult az ütem. Ennek egyrészt bizonyára nem örülnek a munkavállalók, hiszen egyre magasabb az infláció, másrészt a gazdaság egészét nézve egyelőre jó hír, hiszen az árak és a bérek folyamatos növekedése a kedvezőtlen ár-bér spirálhoz vezet.

A versenyszférában az 5 főnél nagyobb vállalatoknál a bruttó átlagkereset meghaladja az 520 ezer forintot, azonban a nettó medián 260 ezer forint körül alakul.

Mindeközben az egyre magasabb infláció visszafogja a keresetek vásárlóerejének növekedési ütemét. Áprilisban már 9,5% volt az infláció, így a nemzetgazdaság egészében 5,2%-os, a versenyszférában pedig 4,6%-os volt a reálbérek növekedése.

A következő hónapokban a magas infláció tovább erodálja majd a keresetek vásárlóerejének növekedését, ha nem gyorsul tovább a bruttó bérek emelkedése. Májusban már 10,7%-kal nőttek a fogyasztói árak, a következő hónapokban pedig várhatóan 11-12%-os lesz a pénzromlás, ami egyre több munkavállalónak azt jelenti, hogy csökken a keresetének a vásárlóereje.

Címlapkép: Getty Images

parkolás
CBDC digitális jegybankpénz virtuális fizetőeszköz
elemző

Kiszámoló Új gyászos rekord

Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy holnap az MNB...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Meddig esik az OTP? Mi lesz az amerikai kamatemeléssel, mekkora galibát okozhat a részvénypiacnak?
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
parkolás