Előfizetői tartalom

Lassan a 10 százalékos kamat sem elképzelhetetlen – A 400 forintos euró miatt is főhet a feje az MNB-nek

Beke Károly
Jelentősen emelkedtek az elemzők kamatvárakozásai egy hónap alatt, az év végére már megjelentek a 9 százalék feletti előrejelzések – derül ki a Portfolio szokásos körkérdéséből. Kedden a Monetáris Tanácsnak az inflációs pályát is értékelnie kell, ebből a szempontból pedig a kormány különadói és a 400 forintos euróárfolyam további kockázatot jelentenek. Éppen ezért a kamatemelés mértéke is kérdéses lehet, van olyan szakember, aki szerint a gyenge forint miatt vissza kell térnie a 100 bázispontos tempóhoz a jegybanknak.

Lehet, hogy korai volt a kamatemelés lassítása Kedden ismét dönt az alapkamatról az MNB Monetáris Tanácsa, mely a múlt hónapban a korábbi 100-ról 50 bázispontra csökkentette a szigorítási tempót. Ennek persze most kisebb a jelentősége, hiszen az egyhetes betéti kamat az irányadó. Ezt 30 bázisponttal emelgette az MNB havonta, egészen addig, amíg június közepén nem kényszerült...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái