Előfizetői tartalom

Pusztítás az ipari fémek piacán, évek óta nem láttunk ekkora zuhanást

Portfolio
A nyersanyagpiac sokáig az egyik utolsó védőbástyaként szolgált a befektetők számára, hiszen az elmúlt hónapokban nagyon kevés olyan piaci szegmens maradt, amelyet ne ütöttek volna meg. A recessziós félelmek előtérbe kerülése azonban a nyersanyagokat, azon belül különösen az ipari fémeket sem kerülte el, és néhány hét leforgása alatt durva vérengzés történt, az ón árfolyama például rövid időn belül lefeleződött, de a gazdasági indikátorként használható réz is durva esést szenvedett el. A dolog pikantériáját az adja, hogy  a piac továbbra is feszített, és a kínálati oldalon még mindig problémák vannak, azonban egy esetleges recesszió esetében a kereslet is jelentősen csökkenhet, ezt árazza most a piac.

Lefordulás a nyersanyagpiacon

Az ipari fémek a 2008-as pénzügyi válság óta a legrosszabb negyedévet zárhatják, mivel a befektetők recessziós félelmei rányomják a bélyegüket az árakra. A remek gazdasági indikátorként működő réz a négy hónappal ezelőtti rekordról medvepiacra zuhant, míg az ón 21 százalékot zuhant csak múlt héten, ami az 1980-as évek válsága óta leggyengébb heti teljesítménye volt.

Ez drámai fordulat az elmúlt két évhez képest, amikor a fémek árai a Covid-lezárások utáni optimizmus, az inflációs várakozások, és az ellátási problémák nyomán szárnyaltak. Most itt az infláció, és a kínálat még mindig szűkös, az árak azonban zuhanórepülésben vannak, mivel az ipari tevékenység lassulásával kapcsolatos aggodalmak a főbb gazdaságokban, valamint a kínai kereslet visszaesése aggasztja a piacokat.

A réz a nehézipari gépektől a fejlett elektronikáig szinte mindenben felhasználható, ami azt jelenti, hogy a fém piaca szorosan kapcsolódik a gazdasági változásokhoz, és az áresés azt jelzi az árupiacok részéről, hogy az infláció visszaszorítására irányuló erőfeszítéseknek vannak némi kezdeti sikerei. A hangulat a fémiparban még annak ellenére is kedvezőtlen, hogy a kínai Covid-19 lezárások enyhülni kezdtek, ráadásul vannak arra utaló jelek, hogy az ottani befektetők arra játszanak, hogy a réz ára tovább fog esni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés