orbán viktor miniszterelnök
Gazdaság

Orbán Viktor: a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik Magyarországhoz, mint gondolnánk

Portfolio
A háborús zóna sokkal gyorsabban fog közeledni Magyarországhoz, mint amire a rádióhallgatók gondolnak - mondta Orbán Viktor kormányfő ma reggel fél nyolc után pár perccel a Kossuth Rádió műsorában. Szerinte a haderőfejlesztés gyorsaságát 2-3 szorosára kell emeleni, a hadseregben nagyon gyors képességfejlesztést kell végrehajtani. A háborús helyzet romlik. Az EU-s szankciókról elmondta, Magyarország tágyalni sem hajlandó olyan szankcióról, mely az orosz gáz korlátozásáról szólna. A déli határ védelmének megerősítése kapcsán kijelentette: 2-4 ezer új határvadászt terveznek felvenni.

Határvédelem megerősítése

Mi fogjuk fel megint azokat a csapásokat, amiket Európa kap. Az uniótól logikus lenne, hogy a déli határon uralkodó helyzetet elismerik, és pénzügyi segítséget nyújtanak nekünk.

400 embercsempészt fogtunk el 2021-ben. Miután Ukrajna adta a világ búza és kukoricaexportjának egy jelentős részét, Afrikában éhínség fenyeget. Ahogy a helyzet súlyosbodik, úgy nő a nyomás is - tette hozzá.

Azért kell megerősíteni a déli határok védelmét. Eddig a katonákat és a rendőröket vezényelték a határra, de onnan most a katonákat vissza kell vezényelni, hogy részt vegyenek a hadseregfejlesztésben. A rendőrökkel hasonló a helyzet, őket is vissza kell hívni a határról.

Ezért kell egy új "határvadász" rendszert létrehozni. Ezt a munkát a belügyminiszterre bíztuk, ezrével kell embereket felvenni: 2-4 ezer embert kell erre a szolgálatra felvenni.

Háborús infláció

Ha nincs béke, a gazdaságunk menetel a recesszióba. Nem szankciókra volna szükség, azonnali tűzszünetre lenne szükség.

Minden nap 100-1000 ukrán katona esik ki, de nem csak a humánveszteségek nagyon magasak.

A háborús inflációt, amitől mindenki szenved, nem lehet másképpen megakadályozni, mint a háború befejezésével. Bizonyos termékek árát korlátozzuk, ezért nem 15, hanem 10-11 százalékos az infláció - tette hozzá Orbán.

A háborús inflációt időlegesen és részlegesen lehet kezelni, véget vetni neki a háború véget vetésével lehet.

Tűzszünetet kell elérni, majd a békertárgyalások kereteiről, feltételeiről kell megegyezni. A gazdaságok ilyenkor visszazökkenek a normális kerékvágásba - mondta.

Háborús helyzet van, mi nem támadunk, hanem védekezünk. Most az eddigi eredményeket tudjuk megvédeni: ezek a teljes foglalkoztatás, nyugdíjak, rezsiökkentés, családtámogatások.

Háború és haderőfejlesztés

Szembe kell nézni a realitásokkal: mindenki az ukránok oldalán áll természetesen, akármilyen viták voltak Ukrajna és Oroszország között, az oroszok akármennyire is előkészítették a konfliktust az igényeik kommunikálásával, ez nem ad elegendő okot egy nyílt háborúra, ha még nem is ennek nevezik.

Háborúról van szó, ahol tíz vagy százezrek halnak meg, nem akarunk belekeveredni. A katonák fogytán Ukrajnában, és ugyan jól felfegyverezték őket, és hősiesen harcolnak, de lassan a katonai realitások érvényre jutnak. A helyzet egyre rosszabb, naponta 100-1000 katonát veszít Ukrajna.

A háborús zóna sokkal gyorsabban fog közeledni Magyarországhoz, mint amire a rádióhallgatók gondolnak.

A haderőfejlesztés gyorsaságát 2-3 szorosára kell emeleni, a hadseregben nagyon gyors képességfejlesztést kell végrehajtani. A védelmi képességeinket meg kell erősíteni. Ha baj van, akkor már hiába kapkodunk, hiába akarjuk kiképezni a katonákat.

Szankciók

Az uniós csúcs tárgyalásairól elmondta: Brüsszelben jelezte, ne próbálkozzanak egy újabb hetedik szankciós csomaggal, különösen ha abban a gázról lenne szó.

A gáz esetében ez sokkal súlyosabb volna, Magyarországra érkező orosz gáz korlátozásáról nem tárgyal Magyarország

- szögezte le.

Gazdasági válság jöhet

Orbán Viktor miniszterelnök a rádióműsorban a NATO-csúcs és az elmúlt hetek értékelése kapcsán kijelentette:

Diplomáciai nagyüzem volt az elmúlt 10 napban. Romló háborús helyzet van Ukrajnában, háborús gazdasági válság, energiaválság - ebből dolgoznak Európa politikai vezetői.

Az EU-csúcsról elmondta: Ukrajna tagjelölti sztátuszát megadtuk. Az ukrán elnök Zelenszkij megköszönte a segítséget, amit nyújtunk.

Élőben beszél Orbán Viktor

További részletek hamarosan!

A címlapkép forrása: MTI/Fischer Zoltán

Zelenszkij
Gázai övezet
Sanya Kína
Fulmar s

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
DBZOL20220806055