varga mihály parlament pénzügyminiszter
Gazdaság

Rendkívüli dolgok történnek a költségvetésben

Portfolio
Az előzetes adatok szerint 739 milliárd forint, a GDP 4,8%-a volt a kormányzati szektor hiánya az idei első negyedévben. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb - közölte a KSH. A bevételek oldalán elképesztő dolgok folynak.

Az első negyedévben a kormányzati szektor bevétele 6448 milliárd, kiadása 7187 milliárd forint volt.

kormanyzati szektor hianya

A bevételek 1403 milliárd forinttal, 27,8%-kal növekedtek, egy évvel ezelőtt ugyanis "csak" 5045 milliárd forint volt a bevétel. A jövedelemadó-bevételek 336 milliárd forinttal, 52%-kal bővültek, elsősorban a gyermekes családoknak történt személyijövedelemadó-visszatérítés eredményszemléletű elszámolása következtében. A termelési adók 356 milliárd forinttal, 16,4%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, az áfabevétel emelkedése 305 milliárd forint, 26,2% volt. A társadalombiztosítási hozzájárulások 209 milliárd forinttal, 15,4%-kal nőttek. Az egyéb bevételek 502 milliárd forinttal, 57,8%-kal emelkedtek, főként az EU-transzferek bővülésének köszönhetően.

A kiadások 1329 milliárd forinttal, 22,7%-kal nőttek. A bővülés a kifizetett munkavállalói jövedelem esetében 486 milliárd forint (36,4%) volt. A pénzbeni társadalmi juttatások 362 milliárd forinttal, 24,1%-kal lettek magasabbak, amelyen belül a nyugdíjkifizetések 316 milliárd forinttal, 30,9%-kal emelkedtek, elsősorban a 13. havi nyugdíj folyósítása következtében. A folyó termelőfelhasználás 178 milliárd forinttal, 18,9%-kal, a kamatkiadások pedig 47 milliárd forinttal, 14,8%-kal nőttek. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 55 milliárd forinttal, 14,5%-kal emelkedett. A kormányzati szektor egyéb kiadásai 202 milliárd forinttal, 14,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

Ezzel a négy negyedéves gördülő hiány 6,3%-ra csökkent, ami a legjobb érték 2020 harmadik negyedéve óta, egyúttal több üzenetet is magában hordoznak a friss kormányzati szektor adatok:

  • A bevételek egészen elképesztő ütemben növekednek, vagyis az idei első negyedévben a költségvetés fundamentumai erről az oldalról rendben voltak, sőt, feltételezhetően a várakozások felett alakultak. Ez összefügg az első negyedévben tapasztalható sokkal jobb gazdasági növekedéssel. A forgalmi típusú bevételeket pedig javította - választások előtt kiosztott jelentős állami támogatások nyomán emelkedő - fogyasztás és az emiatt jelentősen emelkedő áfa- és jövedéki adóbevételek. Erről itt írtunk a napokban.
  • Az év első negyedében kedvező irányba tartottak a költségvetési folyamatok, csökkent a gördülő deficit, vagyis a háború előtti helyzet kifejezetten jó volt a büdzsé számára. A második félévben a jelentős költségvetési kiigazítás javíthatja tovább a lenti ábrán látható folyamatokat.
kormanyzati szektor hiany gordulo uj

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter az expozéját tartja a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én. Varga Mihály elmondta, hogy a 2023-as büdzsé a rezsicsökkentés és a honvédelem költségvetése, ezek azok a legfontosabb gazdaságpolitikai irányok, amelyeket számokba foglaltak. Mögötte Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j). Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Zelenszkij
Gázai övezet
Sanya Kína
Fulmar s

Holdblog Sörhatalmak klubja

Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a legnagyobb szereplők!...

2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő IT területre

Tőkeszámítási szakértő

Tőkeszámítási szakértő
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
DBZOL20220806055