románia zászló shutter
Gazdaság

Az elnök szerint Romániában nem lesznek megszorítások

MTI
Klaus Iohannis román elnök kedden kijelentette, hogy a bukaresti kormány nem tervez megszorító intézkedéseket, mert a háború okozta válságok idején az ilyen típusú döntések szerinte csak rontják a helyzetet.

A román elnök kedden egy sajtótájékoztatón beszélt erről. Kifejtette, hogy a 2008-as nemzetközi gazdasági válság idején, amely Romániát főleg 2010-ben és 2011-ben sújtotta, foganatosítottak megszorító intézkedéseket - akkor egész Európa megszorításokkal próbált kitörni a válságból -, de az eredmények nem voltak jók. "Nem áll szándékomban elfogadni egy ehhez hasonló újabb kísérletet Romániában" - szögezte le.

Hozzátette, hogy a kormány eddig jól kezelte a helyzetet, egyrészt elegendő pénzt fordít a beruházásokra, és ebből a szempontból Romániának szerencséje van, hogy jelentős európai uniós forrásokat fordíthat erre a célra. Másrészt a kormánynak sikerült elfogadnia olyan támogatási programokat, amelyek a szociálisan sérülékeny lakosságot segítették abban, hogy sikeresen átvészelje az infláció okozta sokkot - magyarázta az elnök.

Iohannis cáfolta azokat a forgatókönyveket, miszerint Románia korlátozni készül a nagy vállalatok gázfogyasztását. Az elnök szerint egyelőre nem érdemes spekulálni a gáz racionalizálásáról, ha voltak is erről megbeszélések, akkor ezek szakértői szinten zajlottak, mert ha bekövetkezik egy katasztrófa, akkor jó felkészülni rá. "Nem dolgozunk jelenleg ilyen forgatókönyvön" - mondta az elnök.

Újfent megerősítette, hogy nem támogatja az egységes adókulcson alapuló, jelenleg hatályos adózási rendszer módosítását, így nem ért egyet a kormánykoalícióban helyet foglaló szociáldemokraták javaslatával a progresszív adózási rendszerre való átállásról.

Címlapkép: Getty Images

iskola gyerekek
GettyImages-1357214869
Patai Mihály
Európai Unió zaszlo
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
iskola gyerekek