kosar inflacio zoldseg
Gazdaság

Egyre jobban aggódnak a magyarok az infláció miatt, a klímaváltozás és a koronavírus a kanyarban sincs

Portfolio
Az Ipsos 27 országra kiterjedő júniusi kutatása szerint globális szinten az infláció a legnagyobb lakossági félelem, és mára Magyarországon is a dobogóra lépett előre ennek említése (49%). A mért nemzetek közül mindössze a lengyelek, az argentinok és a törökök aggódnak nálunk jobban a pénzromlás miatt.

Az inflációtól való félelel már a 11. egymást követő hónapban nőtt, és már harmadik hónapja ez az első számú globális aggodalom a What Worries the World (Mi aggasztja a világot) című felmérés szerint. ilágszerte átlagosan majdnem minden negyedik ember (37%) mondja azt, hogy az infláció az országa előtt álló legfontosabb probléma (3 százalékpontos növekedés az előző hónaphoz képest).

A magyarok 69%-a szerint rossz, 31%-a szerint jó irányba halad az ország, a infláció 49%-ot, a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség 43%-ot aggaszt. Utóbbi a legmagasabb a megvizsgált 27 ország közül.

A klímaváltozás nincs az 5 legnagyobb aggodalom között: globálisan 16%-ot, Magyarországon 8%-ot aggaszt a jelenség. A koronavírus a világon 12%-on, Magyarországon mindössze 3%-on áll.

A legfontosabb globális eredmények:

  • Az infláció továbbra is a legnagyobb globális aggodalom: 37% szerint ez az egyik legfontosabb kérdés, amellyel országuk ma szembesül (+3 pont a 2022. májusi felméréshez képest).
  • Ebben a hónapban 10 ország nevezte meg az inflációt a legnagyobb aggodalomként, hárommal több, mint a múlt hónapban.
  • Az infláció miatti aggodalmakat a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek (31%), a munkanélküliség (28%), a bűnözés és az erőszak (27%), valamint a pénzügyi vagy politikai korrupció (24%) követi.
  • A koronavírussal kapcsolatos aggodalom ebben a hónapban még tovább csökkent, négy ponttal 12%-ra és a 10. helyre: ez a legalacsonyabb érték, amióta a felmérésbe bekerült.
  • A Covid-19 What Worries the World felmérésbe való bevezetése óta először fordult elő, hogy a 27 vizsgált ország egyikében sem szerepel az első helyen. Ez annak ellenére van így, hogy alig négy hónappal ezelőtt, 2022 februárjában még ez volt a legnagyobb globális aggodalom.
  • A katonai konfliktusok miatti aggodalom három ponttal, 11%-ra csökkent.
  • Háromból két ember (64%) úgy véli, hogy országa rossz irányba halad, ami Peruban 92%-ra emelkedett. Argentína (85%) és Dél-Afrika (81%) is rossz irányba halad az ország népessége szerint.
ipsos

Címlapkép: Getty Images

akácfa erdő fakivágás rezsi
ukrán atomerőmű atom atomenergia
digitális bankolás laptop informatikus
földgáz
majomhimlő

Kiszámoló A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek vagy nem szeretik, amit...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
akácfa erdő fakivágás rezsi