éhezés
Gazdaság

Megugrott az éhezők száma a koronavírus, a klímaváltozás és a háború miatt

MTI
Világszerte jelentősen emelkedett tavaly az éhezők száma, minden tizedik ember nem jutott elegendő élelmiszerhez - állapította meg az ENSZ a globális élelmezési helyzetről szóló éves jelentésében, amelyet szerdán ismertettek New Yorkban.

 A világszervezet több szakosított szervezete, köztük a Világélelmezési Program (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Nemzetközi Gyermekalap (UNICEF) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) által összeállított dokumentum szerint a világ lakosságának csaknem 10 százaléka, vagyis mintegy 828 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez tavaly, ami 46 millióval több a tavalyelőttinél és 150 millióval több a 2019-esnél. Az azt megelőző években, 2015 és 2019 között az éhezők száma nagyrészt változatlan szinten volt.

A szakemberek figyelmeztettek, hogy egyre nagyobb kihívást jelent az éhínség és az alultápláltság felszámolása. Mint írták, az éhezők számának gyarapodása egyebek között

a koronavírus-járvány, a klímaváltozás és a konfliktusok gazdasági hatásaira vezethető vissza, és ehhez idén hozzáadódik az Ukrajna elleni orosz háború is.

"Valós veszélye van annak, hogy ezek a számok a következő hónapokban tovább fognak emelkedni" - jelentette ki David Beasley, a WFP főigazgatója. Mint mondta, mindezt súlyosbítják az orosz-ukrán háború következtében megemelkedett élelmiszer-, olaj- és műtrágyaárak, ami éhínségbe taszíthat akár egyes államokat is.

"Ennek következménye globális destabilizáció, éhínség és párját ritkító tömeges migráció lesz. Most kell cselekednünk, hogy elejét vegyük ennek a közelgő katasztrófának" - tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
villanyóra rezsi