covid kórházi dolgozó
Gazdaság

Sírjából támad a koronavírus Magyarországon: van olyan megyénk, ahol már duplázódnak a számok

Portfolio
Miközben a rekordgyenge forinttal és a rekordmagas inflációval van tele a hazai sajtó, szép csendben a koronavírus is ismét utat tör magának Magyarországon: néhány szomszédos országhoz hasonlóan nálunk is kétszámjegyű százalékos mértékben emelkednek a heti esetszámok, így most már ott járnak, ahol május közepén. Feltehetően az omikron variáns BA.4 és BA.5 jelű alvariánsának külföldről való begyűrűzése okozza, hogy a legtöbb új fertőzöttet Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében találták az elmúlt héten, a leggyorsabban pedig Vas megyében növekszik az esetszám. A Balaton környékén, úgy tűnik, egyelőre nincs járványgóc.

Az elmúlt héten összesen 4663 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, és 14-en hunytak el a koronavírus okozta betegségben – írtuk reggel. Ez azt jelenti, hogy az új fertőzöttek napi átlaga 53%-kal nőtt a múlt héten, miközben a haláleseteké még 33%-kal csökkent. Az esetszámok növekedése mellett az is figyelmeztető jel, hogy a kórházban ápolt covidos betegek száma 233-ról egy hét alatt 488 főre, vagyis több mint duplájára emelkedett, ami sajnos előrevetíti azt, hogy hamarosan a halálesetek is növekedésnek indulnak. Van olyan kórházi osztály, ahol már látogatási tilalmat is elrendeltek.

covid1

A fenti járványgörbe még nem mutat látványos növekedést, de ha közelebbről megvizsgáljuk a megyei adatokat, akkor már vannak aggodalomra okot adó változások. Földrajzilag az elmúlt egy hétben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében regisztrálták a legtöbb új fertőzöttet népességarányosan, illetve Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében a legkevesebbet. Április közepe óta a mentősök nem tesztelnek, és nem tudni, hogy a háziorvosok és a magáncégek tesztelési aktivitásban előforduló földrajzi különbségek mennyire torzítják a hivatalos adatokat a valós fertőzési számokhoz képest.

Az esetszámok alapján márpedig nagyok a földrajzi különbségek: Budapesten a 100 ezer főre jutó új fertőzöttek száma a múlt héten csaknem ötszöröse volt annak, amit Békés megyében regisztráltak. Egyértelműen a nagyobb lélekszámú (és jellemzően magasabb népsűrűségű) régiókban terjed jobban a járvány, és a nagy régiós különbségek mellett ez okozza, hogy az országos átlaghoz képest mindössze 3 helyen magasabb, 17 megyében viszont alacsonyabb a népességarányos esetszám.

Legérdekesebb ábránk a témában most valószínűleg az alábbi: a legfertőzöttebb megyék, az országos átlag és a legkevésbé fertőzött megye járványgörbéjét mutatja az elmúlt két hónapra visszatekintve. Egyértelműen látható a fordulat, és az, hogy országosan a május közepi, a legfertőzöttebb megyékben pedig már a május eleji szinten járnak az esetszámok.

Nem volt olyan megye az elmúlt héten, ahol csökkent volna az esetszám. Ahogy említettük, országosan 53%-os volt a növekedés. A legnagyobb mértékben Vas (+123%), Győr-Moson-Sopron (+93%) és Borsod-Abaúj-Zemplén (+84%) megyékben emelkedett az új fertőzöttek száma, a legkisebb mértékben pedig Somogy (+5), Veszprém (+20%) és Nógrád megyében. Úgy tűnik tehát, hogy a belföldi turizmus beindulása ellenére a Balaton környékén egyelőre mérsékeltebben terjed a járvány.

Más országok tapasztalataiból egyelőre nehéz következtetéseket levonni, az azonban egyértelmű, hogy a legtöbb fejlett országban ismét támad a koronavírus. Franciaországban már olyan magasak az esetszámok, mintha nálunk 17 ezer új fertőzött jutna egy napra, és nem áll jól Olaszország vagy Németország sem. Az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és az USA-ban egyelőre jobbak a számok, mint az említett másik három országban, de a regisztrált esetek száma ezekben is jóval magasabb a magyarnál.

A halálesetek számában egyelőre sehol nem látható érdemi növekedés, ami feltehetően a jellemzően magas átoltottsággal és a korábbi átfertőződéssel magyarázható, de szerepe lehet annak is, hogy az esetszámok a legtöbb helyen csak az elmúlt egy hónapban indultak emelkedésnek.

Magyarországhoz képest sokkal több új esetet mutat néhány régiós ország is. Szomszédaink közül Szlovéniában és Horvátországban emelkednek egyértelműen az esetszámok, a halálesetekben azonban érdemi megugrás még nem látható a régióban.

"Alacsony járványügyi készültség, hiányos adatközlés, jórészt hatását vesztett átoltottság, nemzetközileg már nagyon, itthon pedig egyre jobban romló járványügyi statisztikák: úgy tűnik, ilyen körülmények között néz elébe Magyarország a hatodik hullám érkezésének. A legszokatlanabb az lehet ebben, hogy nyáron, jó időben. A koronavírus-járványban eddig a hivatalosan megfertőzöttek 2,4 százaléka hunyt el, az omikron variánsnak viszont 1,1 százalékos volt eddig a halálozási rátája. Nem látni előre, hogy a régebben beadott oltások hatásosságának a csökkenése vagy az omikron BA.4 és a BA.5 alvariánsának az újkeletű terjedése veszélyesebbé teszi-e a hatodik hullámot az előzőnél" - írtuk egy hete, és azóta nem történtek érdemi változások, csak az esetszámok és a kórházi estek emelkedtek tovább. További részletek itt:

Címlapkép: Getty Images

akácfa erdő fakivágás rezsi
ukrán atomerőmű atom atomenergia
digitális bankolás laptop informatikus
földgáz
majomhimlő

Kiszámoló A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek vagy nem szeretik, amit...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
akácfa erdő fakivágás rezsi