rezsicsokkentes feladasa Magyarorszag
Gazdaság

Brutális döntést hozott a kormány a lakossági rezsicsökkentés módosításával

Portfolio
Amellett, hogy ma elrendelte az energia veszélyhelyzeti kategóriát a kormány, rendkívüli jelentőségű döntést hozott a lakossági rezsicsökkentés kapcsán, ami a lakosság egynegyedének komoly fájdalmat fog jelenteni. Az éves átlagos áram- és gázfogyasztás feletti részt ugyanis a mindenkori piaci ár mellett kell kifizetniük augusztus elseje után.

A rezsicsökkentést 2013-ban kezdte el a kormány, aztán 2014-től volt még egy kis módosítás benne, de az elmúlt 8 évben gyakorlatilag a lakosság nominálisan ugyanakkora áram- és gázárat fizetett ki, amivel kirívóan a legolcsóbbá vált az elmúlt hónapokra a magyar lakossági áram- és gázár. Ezt a februárban is részletesen megírt képet, ami májusra még kirívóbban olcsó magyar lakossági rezsiárakat jelentett, most egy huszárvágással jócskán átalakítja a kormány.

aram dijelemek 2022 majus

A ma elhangzott bejelentés lényege ugyanis az, hogy a kormány az éves átlagos áram- és gázfogyasztás feletti részre a piaci ár megfizetését írja elő augusztus 1. utántól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövő hónaptól kezdve az áram- és gázszolgáltató azt fogja figyelni, hogy elérte-e az adott fogyasztási hely áramfogyasztása a 2523 KWh-s fogyasztást, illetve a földgáz esetén az 1729 m3-t és ha igen, akkor

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

az efeletti részre már a mindenkori piaci árat fogja kiszámlázni.

A havi átalánydíjas fogyasztóknál pedig már most lehet kalkulálni azzal, hogy ha a havi fogyasztásuk 210 KWh, illetve 144 m3 felett van áramban és gázban, akkor az efeletti részre a piaci árat fogja kiszámítani az egyetemes szolgáltató. Ez egy konkrét példán levezetve havi közel 25 ezer forintos, éves szinte pedig közel 300 ezer forintos tehernövekedéssel jár.

Amint a fenti ábrák érzékeltetik, ez brutális mértékű, rövid távon jelentkező tehernövekedést fog jelenteni az átlag feletti fogyasztású magyar családoknak is (kivéve a nagycsalásodoknak minősülőket, azaz a 3, vagy több gyermekeseket), hiszen éppen a Kormányinfó elején jelezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a gáz- és áramárak egy év alatt a sokszorosára emelkedtek, illetve Németh Szilárd rezsibiztos konkrét számokkal is érzékeltette, hogy a piaci áramár jelenleg a 6,5-szerese a rezsicsökkentettnek (a havi országos átlagos villanyszámla 7750 forint, míg a rezsicsökkentés nélkül ez 50833 forint lenne országos átlagban), míg a gáz esetén kilencszerese a piaci ár a rezsicsökkentettnek (a havi országos átlagos gázszámla 15833 forint, míg anélkül 143441 forint lenne).

Nyilván a kormánydöntés szebbik oldala az, hogy a fogyasztók háromnegyedét nem érinti, mert az éves fogyasztásuk nem éri el a 2523 KWh-t, illetve az 1729 m3-t. Ez egyúttal viszont azt is jelenti, hogy az egynegyedénél igen, ami így számukra a havi rezsidíjak sokszorozódását fogja jelenteni, ami brutális lakossági inflációs következményekkel is jár.

Mindez ráadásul éppen az őszi-téli fogyasztási csúcs során jelentkezhet majd, hiszen addigra haladhatják túl a fent jelzett éves átlagos fogyasztást, ami felett már a piaci árakat számlázzák ki és a piaci árak az őszi-téli potenciális gázválság miatt még magasabbak is lehetnek. Mindez egy tipikus Kádár-kockás, esetleg emeletes régi építési ház esetén rossz nyílászárókkal és tetővel, fal- és födém szigetelés nélkül nagyon komoly lakossági tehernövekedést okozhat sok háztartásnak.

Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán a 2022. július 13-i kormánykabinet ülésről.

amerikai-egyesult-allamok-capitolium
autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
amerikai-egyesult-allamok-capitolium