Előfizetői tartalom

Nyugdíjas kisadózók: méltánytalan kiűzetés a "kis magyar adóparadicsomból"

Farkas András, NyugdíjGuru News
Az új kisadózói törvény kapcsán érdemes leszögezni, hogy a főállású kisadózók helyzetét valóban érdemes volt felülvizsgálni, egyrészt az állami ellátórendszerek fenntartásához való hozzájárulásuk évről-évre csökkenő mértéke, másrészt - ennek következményeként - a folyamatosan romló nyugdíjvárományuk miatt. A jogalkotó a tételes adó emelése, majd annak inflációkövetővé tétele és a feltételek finomhangolása helyett azonban brutálisan kicsontozta a kisadózói rendszert, miközben nem javította, hanem tovább rontotta az új rendszerben maradó kisadózók nyugdíjvárományát, és mellékhatásként ellehetetlenítette a nyugdíjas kisadózók helyzetét.

Az első változás megtévesztően kedvezőnek látszik: az új kisadózói törvény szerint az eddigi 12 millió forintról 18 millió forintra emelkedik a kata bevételi értékhatára. Viszont az alanyi adómentesség határa továbbra is 12 millió forint marad, vagyis a 18 millió forintos bevételi határt csak az áfakörbe tartozó katások érhetik el. Így a keret hatmilliós emelése csak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái