németh szilárd rezsi
Gazdaság

Németh Szilárd rendkívüli rezsibejelentést tett: megvannak az új energia és földgáz árak!

Portfolio
A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök reggel - minden előzetes tájékoztatás nélkül - rendkívüli tájékoztatót tartott a rezsicsökkentés módosításának részleteiről. Ezen elárulta a legfontosabb új, lakossági piaci árakat: a földgáz esetében a fogyasztási limit feletti új ár hétszerese az eddigi rezsicsökkentett árnak, míg a villany esetében duplázódásról beszélhetünk. Közben már meg is jelentek a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletek a közlönyben.

Megvan a kormány döntése

Azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán gáz és kőolaj, ősszel és télen Európában - vezette fel a rezsicsökkentés módosításának részleteit tájékoztatóján Németh Szilárd. A kormány energia veszélyhelyzetet rendelt el, melynek keretében egy 7 pontos intézkedésterv is készült, ennek egyik eleme a rezsicsökkentésről szól - emlékeztetett a Tusnádfürdőről élőben bejelentkező politikus, akinek a nyilatkozatát az M1 élőben közvetítette.

(Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai nyilatkozata alapján már lehetett várni, hogy ma megjelennek a részletek, azonban Németh Szilárd bejelentése teljesen váratlanul érkezett, előzetes bejelentés nélkül, az M1 élő közvetítésén keresztül.)

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

"Ilyen körülmények között, ilyen háborús körülmények között nem tartható fent, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt, és mindenki korlátlanul fogyasszon" - ismerte el a rezsibiztos, aki ezen a ponton azt is előrevetítette, hogy a háborús válság miatt a kormánynak lesz a munkahelyekkel kapcsolatban is intézkedéscsomagja.

"De azt is érzékelte a kormány, hogy az elszabaduló piaci árakat sem lehet az egyetemes szolgáltatás keretében a lakosságra rászabadítani, mert az elviselhetetlen lenne a magyar családok számára" - folytatta. A kormány döntései a következők:

  • meghatározott egy fogyasztási limitet, ami alatt a rezsicsökkentett árat fizeti a magyar lakosság (földgáz esetében: 1729 köbméter/év, villamos energiánál 2523/kWh/év),
  • a limit felett bevezet a kormány egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ez elmondása szerint jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár.

Arra is emlékeztetett, hogy a múlt heti bejelentésnek megfelelően, egy bizonyos fogyasztási mennyiségig marad a rezsicsökkentett ár.

Első értékeléseink a témában:

Megvannak az új rezsiárak!

Villamosenergia:

  • A villamosenergia esetében: 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh. A valós versenypiaci ár egyébként 268,9 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
  • Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A hőszivattyúkra vonatkozó szabályokról ez a rendelet nem szól, a rájuk vonatkozó kedvezményes H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 forint/ köbméter lesz az új lakossági piaci ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fogja fizetni.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, a 4 gyerekeseknél 900 köbméterrel, 5 gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit és így tovább. Ez összhangban van a múlt heti kormányzati bejelentésekkel. Eddig ezt a kedvezményt 26 ezren vették igénybe, ezért most azt javasolta a biztos, hogy mindenki éljen vele.
  • Egy új kedvezményt is bejelentettek, az egy mérővel rendelkező társasházaknak: ismertetése szerint ahol a társasházaknál egy mérő van, abban a esetben ha nyilatkozik a társasház, akkor az albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke.

A teljes tájékoztató alig volt 7 perc, kérdések nem voltak a bejelentések után.

Megjelentek a rendeletek!

Németh Szilárd csütörtök reggeli rendkívüli bejelentésével párhuzamosan a Magyar Közlönyben a kormány ki is hirdette, ide kattintva érhetőek el ezek a szabályok.

Minden cikkünk a rezsicsökkentés témájában ide kattintva olvasható!

Az előzményekkel itt foglalkoztunk:

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
villanyóra rezsi