Előfizetői tartalom

Több mint egy évtizede tartó korszak ér ma véget Európában – de mi lesz az euróval?

Fontos nap a mai: 11 év után az Európai Központi Bank kamatot fog emelni. Nem is biztos, hogy óvatos lesz a kezdés, a jegybank korábbi előretekintő iránymutatásával szemben ma már az 50 bázispontos emelés is reális. Az ilyen határozott emelés erőt adhatna az eurónak, hiszen már az ezzel kapcsolatos várakozások megjelenése is erősödést váltott ki. A 25 bázispontos emelés viszont csalódást okozhat, és Fed jövő heti ülése után még távolabb kerülne a két jegybank monetáris politikai pozíciója. Logikus lépés lenne a határozott emelés ma az EKB-tól, Frankfurtban azonban több tényezőt is figyelembe vesznek a döntés során.

Lépni fog az EKB – de mekkorát? Ezt is megértük, az EKB 11 év után kamatemelésre kényszerül. A jegybank már jóelőre jelezte, hogy a júliusi ülésen elkezdheti emelni a kamatokat, a júniusi ülés után pedig azt is elárulták, hogy a következő ülésen 25 bázispontos emelés jöhet. Értelemszerűen így a legutóbbi ülés után a piac 25 bázispontos emelést árazott, de...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés