Kritikus szinten Magyarország áramfüggősége - A szomszéd országok kezében a sorsunk
Gazdaság

Többeket érint a megemelt rezsi, mint azt a kormány mondja

Portfolio
Továbbra sem világos, hány embert érint a rezsi drágítása Magyarországon. A kormány által közzétett számokat a szakértők vitatják - derül ki az RTL Klub tudósításából. Bár a statisztikai adatok valószínűleg stimmelnek, azok jóval kisebb lakossági érintettséget sugallnak a valóságosnál.

„Ma Magyarországon az átlagos havi fogyasztás villamos energiában 2523 kWh/ év (210 kWh/hó), földgázban 1729 m3/év (144 m3/hó). Áramellátásban 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Gázellátásban 3,5 millió fogyasztóból, 2,6 millió átlagfogyasztású vagy az alatti. Aki túl van a sávhatáron azok nagy része is, közel van az átlagfogyasztáshoz, tehát kis odafigyeléssel sávhatár alatt tud maradni” – közölte korábban a Technológiai és Ipari Minisztérium. Vagyis a tájékoztatás szerint 1,4 millió fogyasztó fizethet majd megemelt áramszámlát, 0,9 millió fogyasztónál pedig drágul a gázszámla.

A fenti számok alapján azt gondolhatnánk, hogy az áramfogyasztóknak és a gázt használóknak egyaránt a háromnegyede nem érintett a rezsi drágításában. Mint ismert,

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

  • a villamosenergia esetében a határig 36 forint marad az ár, az e feletti fogyasztás közel duplájára, 70,10 forintra drágul,
  • a földgáznál pedig a 102 forintos kedvezményes tarifát váltja fel a limit felett a bő hétszeres, 747 forintos köbméterenkénti ár. (Igaz, az elszámolás részleteit illetően továbbra is sok a bizonytalanság.)

Az RTL Klubnak a Habitat for Humanity viszont úgy nyilatkozott, hogy valójában a gáznál a fogyasztók harmada, az áramnál akár minden második család túllépheti a kedvezményes fogyasztási határt. (Valószínű, hogy előbbi körnél jelenthet ez nagyobb problémát, hiszen a hétszeres ár sokkal inkább megterheli a családi büdzsét.)

A kalkuláció kétségtelenül jóval reálisabbnak tűnő számokat ad. Meglátásunk szerint nagyon valószínű, hogy az áram esetében amit a kormány "fogyasztónak" nevez, az valójában a "fogyasztási hely", köznapibban egy villanyóra által mért fogyasztást jelent. Ez azért is valószínű, mert háztartásból jóval kevesebb (4,2 millió) van, mint a lakossági fogyasztást mérő villanyórából. Egy nagyobb társasháznál akár tucatnyi (közös vagy egyedi) fogyasztást mérő fogyasztási hely lehet, garázsok, lépcsőházak, közös területek stb. világítása is általában külön fogyasztási helynek számít.

A fogyasztó megnevezés azért is megtévesztő, mert a háztartásokban többen élnek. Ráadásul valószínű, hogy a rezsicsökkentett keretet átlépő háztartások az átlagosnál nagyobb létszámúak, hiszen éppen ezért magasabb a fogyasztásuk. Az 1,4 millió áramdrágításban érintett "fogyasztó" valójában 3 fős átlagos családmérettel számolva 4,2 millió ember érintettségét jelentené, 3,5 fős átlagnál pedig már közel 5 millió főnél jár a számláló.

A gázfogyasztásnál az emelésből kimaradók körét a gázt kizárólag főzésre használók hizlalják magasra, ezért jöhetett ki ennyire magas az emelésből kimaradók aránya. Ezzel pedig az igazán nagy gázfogyasztók, a gázzal fűtők érintettsége tűnhet alacsonynak. Egyértelmű, hogy ebben a körben jóval magasabb arányban esnek át a hétszeres árba a családok. Ez egyben azt is jelenti, hogy a lakossági fogyasztás arányában jóval magasabb arányú az érintettség. A 900 ezer gázfogyasztó pedig szintén 3 fős családmérettel számolva 2,7 millió embert jelent, náluk lehet magasabb a téli fűtésszámla.

Címlapkép: Shutterstock

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
villanyóra rezsi