új lakások
Gazdaság

Ezért maradt az 5%-os lakásáfa

Portfolio
Alapvetően a háborús helyzet és a világgazdasági recesszió veszélye miatt döntött a kormány, hogy gazdaságpolitikai intézkedésként további két évre fenntartja az újépítésű lakásokra vonatkozó 5%-os kedvezményes áfakulcsot - derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ismertető anyagából, ami a döntés mögötti megfontolásokat veszi számba.

Az építőipar kérdésköre két alapvető tényező miatt is rendkívül fontos Magyarországon. Egyrészt kiemelt társadalompolitikai kérdés, hiszen a családpolitikai intézkedések egyik alappillére, valamint a magyar lakosság ingatlantulajdonlása magas, vagyonának jelentős részét az ingatlanvagyona teszi ki, másrészt az építőiparnak a gazdasági növekedésben és foglalkoztatásban kulcsszerepe van. 2021-ben az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéshez és becslések szerint 10 ezer addicionálisan megépülő új lakás a GDP-t 1 százalékkal, miközben a foglalkoztatottak számát 25-30 ezer fővel emelheti - írja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Mindehhez hozzáteszik, hogy jelenleg az infláció elleni védekezésben az ingatlanbefektetések felértékelődnek, így a nem elegendő kínálat a piacon gazdasági veszteségeket okozhat.

1. Családok otthonszerzése, fiatalok otthonteremtése

Az általános forgalmi adó kulcsának újra 27 százalékra emelkedése esetén

  • az előnyök elvesztése mellett
  • hosszabb időre befagyna a magyarországi lakásépítési piac, valamint
  • a jelentős áremelési hatás miatt rengeteg család és fiatal számára lehetetlenülne el az otthonhoz jutás.

A kamatok, és így a finanszírozási költségek nőnek, az alapanyagok drágulnak, emiatt a lakásárak is rohamosan emelkednek. Ha ezekhez a folyamatokhoz hozzáadódna az 5 százalékos áfa helyett a 27 százalékos áfa-szint, akkor a családok és a fiatalok lakáshoz jutása is lényegesen nehezebbé válna, miközben az inflációs nyomás és az energiaárak rohamos emelkedése miatt a családokon folyamatosan nő a pénzügyi teher. A meghosszabbított kedvezményes lakásáfa kiszámíthatóbb árazást okoz a lakáspiacon, ami rendkívül fontos a családok tervezett ingatlanvásárlásaikor - mondják a GFM szakértői.

2. Az építőipar helyzete

A válság hatására az állami beruházások helyzethez történő optimalizására kerül sor, miközben a pandémia miatt elterjedő „home office” miatt a kereskedelmi ingatlanok iránti kereslet is lecsökkent. Az építőipar számára az egyetlen menekülőutat a lakásépítések jelentik. A hosszútávon, kiszámíthatóan alacsony áfa biztonságot teremt az építőipari vállalkozók számára, ami az építőipari volatilitást csökkenti, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedéshez. 2022 első félévében 6,8 százalékkal kevesebb lakás épült éves alapon, miközben a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma már érdemi bővülést mutatott (2022 második negyedévében megközelítette a 10 ezret). A 27 százalékos lakásáfa mellett az építőipari cégek szinte teljesen leállnának, viszont a mostani bejelentés hozzájárul, hogy a vállalkozók építési „kedve” továbbra is fennmaradjon.

lakásépítések

3. Építészek és az engedélyező hatóságok helyzete

A kedvezményes áfakulcs megtartása lehetővé teszi, hogy az ingatlanfejlesztők és a lakásvásárlók döntései tervezhetőbbek, az építőipar megrendelésállománya pedig kiszámíthatóbb legyen. Azaz miközben az engedélyező szakhatóságok sem válnának ez év végére túlterhelté, életképes fejlesztéseket nem fenyegetné az ellehetetlenülés.

Címlapkép: Getty Images

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
autópálya lezárás