mol benzinkút tankolás
Gazdaság

Sokaknak ma véget ér a 480-as benzin - Itt vannak a legfontosabb információk az üzemanyagár-stop módosításáról

Portfolio
Ma déltől csak magánszemélyek, taxisok és mezőgazdasági erőgépek kapnak 480 forinton üzemanyagot. A rendelet meg is jelent, amely korlátozza a vásárlást. Kormányközeli forrásokból úgy értesültünk, hogy a személygépkocsik mintegy 20%-a lehet céges üzemben tartású autó, ez mintegy 800 ezer autót jelenthet. A piaci átlagár a 95-ös benzin esetében 692,9 Ft/liter, a gázolaj pedig 737,9 Ft/liter lehet. Minden információt összefoglaltunk a szombati kormányzati döntésekről és azok következményeiről.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ma közölte: a kormány felszabadítja a stratégiai készleteket, miután leáll a Mol százhalombattai finomítója, illetve a lakosságon, a taxisokon és a mezőgazdasági erőgépeken kívül mindenkit kizárnak a 480-as tankolásból, a céges autókat is. A rendelet ma déltől érvényes.

Itt a rendelet

A rendelet szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt

  • a külföldi rendszámú jármű,
  • a  személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerinti személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű vagy
  • nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

Továbbá a meghatározott szabály érvényesítése érdekében jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább

A TÖLTÖTT GÉPJÁRMŰ RENDSZÁMÁT, GYÁRTMÁNYÁT, TÍPUSÁT, SZÍNÉT ÉS ÜZEMBENTARTÓJÁT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY TŐLE ELVÁRHATÓ GONDOSSÁGGAL MEGGYŐZŐDJÖN A TÖLTÖTT GÉPJÁRMŰ HATÓSÁGI ÁRON VALÓ TÖLTÉSÉNEK JOGSZERŰSÉGÉRŐL.

Hatósági áron való töltés esetén az  üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult a  forgalmi engedélyen lévő vonalkód leolvasására vagy a gépjármű rendszámának feljegyzésére és számítógépes rendszerében a hozzá tartozó bizonylattal visszakereshető módon való tárolására.

Amennyiben az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az  adatokat rögzíti, úgy azokat a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére továbbítja adóügyi ellenőrzés céljából - írják a rendeletben.

20% lehet céges autó

Kormányközeli forrásokból úgy értesültünk, hogy a személygépkocsik mintegy 20%-a lehet céges üzemben tartású autó, ez mintegy 800 ezer autót jelenthet. Mivel ezek az autók az átlagosnál többet futhatnak, ezért a fogyasztást az intézkedés nagyobb arányban érinti.

A külföldiek és a 7,5 tonna feletti járművek korábbi kizárása az ársapka alól a fogyasztás mintegy 25%-át érintette, a mostani lépésnek hasonló lehet a hatása. Ez azt jelenti, hogy mától a fogyasztás mintegy fele értékesíthető még 480-as áron, a másik fele piaci árú lesz.

A Magyarországra üzemanyagot exportálók számára ezzel a lépéssel a helyzet a következőképpen változik meg. Az importáló cégek (például az ÖMV) eddig is annyi üzemanyagot hozott be, amennyit piaci áron tudott értékesíteni. A többit az olcsó Ural nyersolajhoz hozzáférő Moltól szerezte be. Most a kétféle forrás aránya változhat meg, hiszen a külföldi cégeknek érdekükben állhat több üzemanyagot behozni, és kevesebbet a Moltól vásárolni. Ezzel a kapacitásgondokkal küzdő Molon enyhülhet a nyomás.

Frissítés: az OMV többet importál

Cikkünk megjelenése után reagált az OMV: Az OMV már a tavaly novemberben bevezetett hatósági áras szabályozás óta is a piaci áron értékesített üzemanyag mennyiség többszörösét importálta. Jelenleg is folyamatos a beszerzés. Az ársapka ellenére az OMV Hungária törekszik a hazai OMV töltőállomások folyamatos ellátására - áll a közleményben.

Mennyi a piaci ár?

Pénteken tovább csökkentek a hazai üzemanyagárak piaci ára - írta a holtankoljak.hu, amely alapján a 95-ös benzin piaci ára literenként 692,9 forint, a gázolajé pedig 737,9 forint.

A holtankoljak.hu jelezte pár napja, hogy valamilyen különös oknál fogva a héten pénteken tovább csökkennek a hazai üzemanyagárak. A benzin esetében ez bruttó 4 forintos változást jelent, a gázolaj piaci ára pedig bruttó 9 forinttal lesz majd kevesebb.

A forint árfolyama továbbra is 400 körül van a dollárral szemben, az olaj pedig tartja magát a 100 dolláros hordónkénti árszinten, így nehéz megállapítani, hogy mi indokolja a csökkenést. Ráadásul nem hallunk mást, csak azt, hogy Európa szerte üzemanyag hiány van.

A piaci átlagárak az alábbiak szerint alakulnak péntektől: a 95-ös benzin: 692,9 Ft/liter, a gázolaj pedig 737,9 Ft/liter.

Címlapkép: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna
Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
villanyóra rezsi