Előfizetői tartalom

Mire számíthatunk a gázpiacon és hogyan készülhetnek fel a vállalkozások a közelgő télre?

Az orosz földgázszállítások megszakítása miatt a magyar gazdaság a GDP 1–6,5%-ával zsugorodhat az IMF modellszámításai szerint. Ennek fényében különösen indokolt minél szélesebb körben szót ejteni a hazai földgázellátás lehetőségeiről, az esetleges korlátozásokról és a vállalkozások által adandó válaszokról. A kialakult hazai földgázhelyzet értékelése alapján pedig a következő megállapításokra juthatunk: A tárolók kulcsszerepet játszanak a hazai földgázkereslet kielégítésében, de tartósan nem képesek pótolni a kieső importforrásokat. Számos forgatókönyv szerint az elkövetkezendő tél végére a földgáz mennyisége kritikus mértékre csökkenhet. A vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy az elkövetkezendő télen a földgázellátásban fennakadások lehetnek. A vállalkozásoknak javasolt cselekvési tervet készíteni a válsághelyzetre, valamint a gázfogyasztásukat a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni. Becslésünk szerint ennek a csökkenésnek a százalékos mértéke akár két számjegyű is lehet, amely több százmillió m3 megtakarítást jelenthet.

Források és kockázatok A hazai földgázfogyasztás fedezésére háromféle forrás áll rendelkezésünkre: hazai kitermelés, az európai földgázrendszerrel összeköttetést létesítő csővezetékes források és a tárolói készletfelhasználás. Nézzük meg részletesen az egyes források súlyát és szerepét az ellátásbiztonság szempontjából. Az ábra az elmúlt évek téli...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái