mvm elektromos áram mérőállás
Gazdaság

Rezsiemelés 2022: megérkezett a segítség, itt a rezsikalkulátor!

Portfolio
Részlegesen véget ért a rezsicsökkentés. Augusztus 1-jétől az átlagos gáz- és áramfogyasztás felett már a piaci árat kell fizetnie a lakossági fogyasztóknak is. Elkészült a Pénzcentrum rezsikalkulátora, amellyel könnyedén kiszámolhatod, neked mennyi lesz az év további részében a számlád.

Mint arról a Portfolio is beszámolt, augusztus 1-jétől változik az egyetemes villamosenergia- és földgázszolgáltatás árszabása. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz az egyetemes szolgáltatásba regisztrált mérőóránként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást, az efeletti fogyasztásra pedig ún. „lakossági piaci ár” lesz érvényes.

  • A villamosenergia esetében tehát 2523kWh/év fogyasztásig 36 Ft/kWh marad az ár, az e feletti fogyasztásra vonatkozóan viszont már 70,10 Ft/kWh-t kell majd fizetni. Az "éjszakai áram" 23,1 Ft/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett viszont 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik majd, és az ún. B GEO tarifára is marad a kedvezményes ár, azaz a 36 Ft/kWh.
  • A földgáz fogyasztást tekintve 1729 köbméterig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad a kedvezményes 102 Ft/m3, efelett 747 Ft/m3 lesz az új díjszabás. Megmarad viszont a nagycsaládos kedvezmény.

Fontos kiemelni viszont, hogy a túlfogyasztásra meghatározott jelenlegi árak nincsenek kőbe vésve. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint ugyanis az ún. „lakossági piaci árat” leghamarabb az év végén felülvizsgálják, azt követően pedig negyedévente újra és újra hozzáigazítják majd a földgáz- és a villamos energia árát is a világpiaci árhoz.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Arról pedig, hogy ki számít lakossági fogyasztónak, valamint milyen részletszabályok, illetve kedvezmények vonatkoznak például a társasházakra vagy épp mikrovállalkozásokra, továbbá, hogy mi alapján számolják ki az átlagfogyasztást, ITT MEGTALÁLHATSZ MINDEN INFORMÁCIÓT!

Ezek alapján tehát már bárki kiszámolhatja, mennyi lesz a villany- és gázszámlája az év hátralévő részében. Ehhez jól jöhet, hogy az MVM már közzé is tette a fogyasztói fiókokban az adott háztartás átlagos fogyasztását. Aki pedig nem akar számolgatással bajlódni, annak segítséget nyújthat a Pénzcentrum rezsikalkulátora, melyet az alábbi képre kattintva érhetsz el:

Címlapkép: Az MVM (Magyar Villamos Művek) által egy újonnan felszerelt lakossági egyfázisú elektromosáram felhasználását mérő digitális mérőóra számlapja. Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
amerikai-egyesult-allamok-capitolium
autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt