energia
Gazdaság

IMF: át kell hárítani a fogyasztókra az emelkedő energiaköltségeket

Portfolio
Az IMF sürgette az európai kormányokat, hogy az emelkedő energiaköltségeket hárítsák át a fogyasztókra az "energiatakarékosság" és a környezetbarátabb energiaforrásokra való áttérés ösztönzése érdekében, a szegényebb háztartások védelme mellett, írja a Financial Times.

Az európai kormányoknak, amelyek eddig árszabályozással, adócsökkentéssel és támogatásokkal próbálták megvédeni a háztartásokat az emelkedő költségektől, engedniük kellene, hogy az üzemanyagköltségek teljes emelkedését áthárítsák a végfelhasználókra, hogy ezzel is ösztönözzék az energiatakarékosságot és a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást, mondta az IMF európai részlegének igazgatóhelyettese.

Oya Celasun az IMF szerdai blogbejegyzésében hozzátette, hogy a kormányoknak ugyanakkor prioritásként enyhítő intézkedéseket kell bevezetniük az alacsony jövedelmű háztartások támogatására, amelyek a legkevésbé képesek megbirkózni a megugró energiaárakkal.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Az IMF sürgette, hogy a kormányok politikája térjen át a széles körű támogatási intézkedésekről a célzott segélyezésre. A meglévő intézkedések közé tartoznak az energiaár-korlátok Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában, a villamosenergia-adó csökkentése Németországban és Hollandiában, az energiatámogatások Olaszországban és Görögországban, valamint az energia-támogatások Németországban és az Egyesült Királyságban.

Mivel azonban a fosszilis tüzelőanyagok valószínűleg még egy ideig drágák maradnak, a kormányoknak hagyniuk kellene, hogy a kiskereskedelmi árak emelkedjenek, hogy az energiatakarékosságot elősegítsék, és egyúttal védjék a szegényebb háztartásokat, mondta Celasun.

A meglévő, széles körű támogatási intézkedések nemcsak késleltetik az energiasokkhoz való szükséges alkalmazkodást, hanem a globális energiakeresletet és -árakat is magasabb szinten tartják, mint amilyenek egyébként lennének - figyelmeztetett az IMF.

Az IMF becslése szerint sok országban az emelkedő energiaárak elleni küzdelem költségei idén meghaladják a gazdasági teljesítmény 1,5 százalékát a széleskörű árcsökkentő intézkedések miatt. Ez drágább, mint a háztartások legszegényebb 20 százalékának megélhetési költségei növekedésének teljes ellensúlyozása, amelyet az IMF 2022-re a bruttó hazai termék átlagosan mintegy 0,4 százalékára becsült.

Az IMF Észtországgal együtt az Egyesült Királyságot emelte ki, ahol a háztartások legszegényebb 20 százalékának megélhetési költségei várhatóan körülbelül kétszer annyival emelkednek, mint a leggazdagabbaké.

Celasun azt is elmondta, hogy mivel az árak várhatóan több évig magasak maradnak, a vállalkozások támogatása általában véve gyenge érv. Szerinte helyénvaló, ha a kormányok támogatják a vállalatokat egy rövid ideig tartó árnövekedés idején, mivel ez egyébként az életképes vállalkozások csődjét okozhatja. Ez különösen akkor lenne így, ha Európát a gázáramlás teljes elzárása fenyegetné, és az országoknak átmenetileg adagolniuk kellene a gázt az ipar számára.

Hozzátette azonban, hogy a legtöbb esetben nehéz úgy jól célzott támogatási rendszert bevezetni, hogy az ne vezessen be torzulásokat és ne tompítsa az energiatakarékosságra való ösztönzést.

Címlapkép: Anton Petrus, Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna
Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
villanyóra rezsi