Hova tűnnek el a kártyaterminálok a boltokból? - Ez zajlik a háttérben
Gazdaság

Már fékez a magyar gazdaság, harmadik hónapja esik a kiskereskedelmi forgalom

Portfolio
Júniusban a harmadik egymást követő hónapban esett vissza a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz viszonyítva. Az érezhető fékezés mögött az első negyedévben kiszórt kormányzati transzferek kifutása, illetve az erőteljes infláció jövedelmeket erodáló hatása áll.

Az előző hónaphoz képest 0,5%-os volt a kiskereskedelmi forgalom volumencsökkenése júniusban. A csökkenés április óta tart, de azt hozzá kell tenni, hogy igen magas szintről: a választások előtti két hónapban óriási emelkedést láthattunk, amit a kormányzati pénzosztás jövedelemnövelő hatása okozott. A bérdinamika ugyan még most is magas, de az egyszeri juttatások felhajtó hatása már egyre kevésbé érvényesül.

kisker1

A második negyedévben így összességében a forgalom volumene már alig bővült az elsőhöz képest.

A fékezés másik oka az infláció. A gyors bérkiáramlást ugyanis egyre erőteljesebben eszi meg az infláció, az sem kizárt, hogy az ősszel már látunk olyan hónapot, ahol az éves keresetnövekedés alulmúlja a pénzromlás ütemét, vagyis reálbércsökkenés lesz.

Az olvadó lakossági kereslet az egyik fő oka annak, hogy az év második felében a magyar gazdaság növekedése látványosan csökken majd. Sokan azt sem zárják ki, hogy negyedéves alapon visszaesést látunk, vagyis akár a technikai recesszió sem elképzelhetetlen.

A júniusi adatokat részletesebben vizsgálva láthatjuk, hogy a forgalom volumencsökkenése májushoz képest nagyon sok területre kiterjed. A KSH által ismertetett 14 tevékenységcsoport közül csupán kettőben, az élelmiszerek és az internetes vásárlás területén volt forgalombővülés. Dacára a nyári utazási szezon beindulásának, az üzemanyagforgalom is esett májushoz képest.

Éves alapon nézve a változást még természetesen sokkal szebb a kép, hiszen az utóbbi 12 hónap első három negyede még a koronavírus-járványból való felpattanásról is szólt. 2022. júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 4,5%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. Ugyanakkor a lendületvesztés itt is érezhető, hiszen a tavaszi hónapokban még két számjegyű bővülést jegyzett a KSH éves bázison. Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,3%-kal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 23,6%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 

Címlapkép: Shutterstock

akácfa erdő fakivágás rezsi
ukrán atomerőmű atom atomenergia
digitális bankolás laptop informatikus
földgáz
majomhimlő

Kiszámoló A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek vagy nem szeretik, amit...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
akácfa erdő fakivágás rezsi