commerzbank
Gazdaság

Súlyos recesszióba kerülhet Németország, ha leállnak a gázszállítások a Commerzbank szerint

Portfolio
A földgázellátás súlyos hiánya "beláthatatlan következményekkel járó láncreakciót" indíthat el a német gazdaságban - nyilatkozta a Commerzbank, az ország második számú bankja.

A német bank szerdán arra figyelmeztetett, hogy Németország "súlyos recesszióba” kerülhet, ha Oroszország leállítja a gázszállításokat, mondván, hogy ez "a 2009-es pénzügyi válsághoz hasonló gazdasági válságot" idézhet elő. A Commerzbank hozzátette, hogy ebben az esetben "valószínűleg elkerülhetetlen" lenne a gáz adminisztratív úton történő elosztása a vállalatok között.

A német bankok különösen ki vannak téve a gázárak emelkedésének, amelyet az váltott ki, hogy Oroszország a múlt hónapban jelentősen csökkentette a gázszállításokat Európába. Moszkva ukrajnai invázióját megelőzően Németország az általa használt földgáz 55 százalékát importálta Oroszországból, de az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő szállítás a kapacitás egyötödére esett vissza, és Németország vezetése attól tart, hogy a szállítás teljesen leállhat.

Egy ilyen forgatókönyv esetén a német gazdasági tevékenység idén 2,7 százalékkal, 2023-ban pedig 1,1 százalékkal zsugorodna - becsülte a Commerzbank. Az IMF, amely a múlt hónapban csökkentette a német GDP-előrejelzését, 2022-re még mindig 1,2 százalékos, jövőre pedig 0,8 százalékos GDP-növekedést jósol. Manfred Knof, a Commerzbank vezérigazgatója azt mondta, hogy továbbra is "ambiciózus" Németország gazdasági kilátásaival kapcsolatban.

A német kormány idén télen a gáz adminisztratív úton történő elosztására is készül, és próbál más forrásokat találni, energiatakarékosságra ösztönözni és feltölteni az ország gáztárolóit. A Commerzbank szerint a hiány hatásai gyorsan elterjednének a német gazdaságban, mivel a földgáz nem csak egy kulcsfontosságú energiaforrás, hanem más iparágakban is fontos nyersanyag.

A bank közölte, hogy hitelkockázati kitettségének 1,1 százalékát a vegyipar és a műanyagipar teszi ki. A bank 384 milliárd eurós hitelállományának további 3,8 százalékát a gázellátás esetleges hiányának és az energiaköltségek emelkedésének fokozottan kitett egyéb ágazatok - a közművek, az építőipar és a papíripar - adják.

A hitelintézet a BASF-et - a világ legnagyobb árbevételű vegyipari vállalatát – hozta fel példaként, amely közölte, hogy a csoport hatalmas ludwigshafeni termelőüzemét le kell állítani, ha a gázellátás 50 százalék alá csökken. A BASF-hez hasonló globális szereplők azonban átmenetileg enyhíthetik az esetleges ellátási zavaraikat köszönhetően az amerikai kontinensen, Ázsiában és Európa kevésbé érintett részein működő üzemeiknek - tette hozzá a Commerzbank.

A Commerzbank a vártnál nagyobb nettó nyereséget ért el a második negyedévben, mivel a magasabb kamatlábak és a jutalékbevételek növekedése 30 százalékkal 2,4 milliárd euróra növelte a negyedéves bevételt. A negyedéves nettó nyereség 470 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 527 millió eurós veszteséggel. Az elemzők átlagosan 370 millió eurós nyereségre számítottak a bank által közzétett felmérés szerint.

A német bankok a geopolitikai vihar középpontjában állnak, mivel az ország különösen függ az orosz energiától, és gazdaságát keményen sújtja egy esetleges ellátási hiány. "Jól fel vagyunk készülve a közelgő kihívásokra" - mondta azonban Bettina Orlopp, a Commerzbank pénzügyi igazgatója.

(Financial Times)

Címlapkép forrása: Getty Images

tőzsde részvény
Mol Dunai Finomító Dufi benzinkút kőolajfinomító
cser-palkovics andras
zaporizzsjai-atomeromu-ukrajna

Holdblog A pénz valódi értéke

(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetőként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsunk a portfóliónkban....

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
villanyóra rezsi