villanyóra áram rezsicsökkentés
Gazdaság

Máris itt a rezsikorrekció: megúszhatják az azonnali ársokkot a legszegényebbek

Portfolio
Az MVM honlapján megjelent egy új részletszabály, amely a feltöltőkártyás áramvásárlóknak nyújt rövid távon vigaszt. A szolgáltató gyakorlati példákon keresztül mutatja be, milyen új szabályok vonatkoznak az érintettekre.

Jámbor András ellenzéki politikus hívta fel a problémára a figyelmet szerdán, és ezúttal is ő jelentette meg Facebook-oldalán, hogy

egy utólagos korrekcióval mára megoldotta a kormány a feltöltőkártyás áramkérdést.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

"Az MVM honlapján a semmiből felbukkant tájékoztatás szerint, aki augusztusban vesz áramot, annak az előző júliusi vásárlás időpontja óta eltelt időt beszámítják, így az előző vásárlás óta eltelt minden nap után 7 kWh áramot vehet rezsicsökkentetten" - részletezi.

Az MVM rezsicsökkentés módosításával kapcsolatos aloldalán, az áramra vonatkozó gyakori kérdések között valóban felbukkant egy új kérdés: "hogyan érinti az előre fizetős mérősöket az áremelkedés?"

A szolgáltató itt azt írja, hogy "az előre fizetős mérők feltöltése a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakban 2523 kWh feltöltés mennyiségig az alacsonyabb, ezen szint felett a lakossági piaci áron kerül elszámolásra". Azt is hozzáteszi, hogy MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfelei esetén: az utolsó töltés óta eltelt napokra járó kedvezményt érvényesítik, természetesen a 2022. augusztus 1-jével kezdődő időszak vonatkozásában. Az éves kedvezményes mennyiség 2523 kWh, a kedvezményes mennyiség egy napra így 6,9 kWh.

Majd következik a részletes szabály, egyfajta korrekció, hogy a feltöltőkártyás áramfogyasztókat, vagyis a jellemzően legszegényebb háztartásokat ne azonnal sokkolja a piaci ár.

Az augusztus 1-jét követő ELSŐ vásárlás esetén:

  • a két vásárlás között eltelt napok egy része augusztus 1-e előtti, azokra a napokra változatlanul a kedvezményes áron történik az elszámolás (például 2022. július 20-án volt az utolsó feltöltés, akkor július 21. és július 31. között kedvezményes áron történik az elszámolás a korábban megszokottak szerint) augusztus 1-től az új árakat és az eddigiek szerinti naparányos elszámolást alkalmazzuk (például ha augusztus 20-án tölt fel, akkor 20 napra az új naparányos kedvezményes mennyiséggel történik az elszámolás).

Minden további feltöltés esetén:

  • a két vásárlás között eltelt napok számát vesszük figyelembe (például augusztus 8-a után a következő vásárlás augusztus 27-e, a két dátum között eltelt napok száma 20 nap)

Lássuk az MVM gyakorlati példáit!

Mindezt az MVM példákkal is szemlélteti részletesen.

1. példa

Amennyiben Ön 90 kWh-t szeretne feltölteni, és a két feltöltés között eltelt napok száma 30 (például július 21. és augusztus 20. között), akkor az egy napra eső feltöltött mennyiség 3 kWh (90 kWh ÷ 30 nap = 3 kWh/nap). A július 21. és július 31. közötti időszakra 30 kWh feltöltés esik, ezt a korábban megszokott módon számoljuk el. Az augusztus 1. és augusztus 20. közötti időszakra eső feltöltött mennyiség 60 kWh.

A 2022. augusztus 1-től az 1 napra eső kedvezményes mennyiség 6,9 kWh (2 523 kWh ÷ 365 nap = 6,912 kWh/nap), azaz augusztus 20-ig Önnek 138 kWh (6,9 kWh × 20 nap = 138 kWh) kedvezményes mennyiség jár. A fentiek alapján az augusztus 20-ig kiadható kedvezményes mennyiség (138 kWh) több, mint amit Ön igénybe fog venni (60 kWh), így Önnek csak a kedvezményes áron történik az elszámolás.

2. példa

Amennyiben Ön 270 kWh-t szeretne feltölteni, és a két feltöltés között eltelt napok száma 30 (például július 21. és augusztus 20. között), akkor az egy napra eső feltöltött mennyiség 9 kWh (270 kWh ÷ 30 nap = 9 kWh/nap). A július 21. és július 31. közötti időszakra 90 kWh feltöltés esik, ezt a korábban megszokott módon számoljuk el. Az augusztus 1. és augusztus 20. közötti időszakra eső feltöltött mennyiség 180 kWh.

A 2022. augusztus 1-től az 1 napra eső kedvezményes mennyiség 6,9 kWh (2 523 kWh ÷ 365 nap = 6,912 kWh/nap), azaz augusztus 20-ig Önnek 138 kWh (6,9 kWh × 20 nap = 138 kWh) kedvezményes mennyiség jár. A fentiek alapján az augusztus 20-ig kiadható kedvezményes mennyiség (138 kWh) kevesebb, mint amit Ön igénybe fog venni (180 kWh), így 138 kWh-ig a kedvezményes áron történik az elszámolás, és 42 kWh lesz elszámolva a magasabb, lakossági piaci áron.

A tájékoztatóban az is szerepel, hogy "az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. azon ügyfelei esetén, akiknek 2021. szeptember 1-je előtt még az ELMŰ-ÉMÁSZ volt az áramszolgáltatója hamarosan külön tájékoztató jelenik meg".

A 24.hu arra mutat rá cikkében, hogy olvasóitól úgy tudja: nem kWh-t, hanem forintot lehet megadni, ha valaki a feltöltős órájába áramot vásárol. Ahhoz, hogy a szokásos hó eleji 5 ezer forintos feltöltését (ami egyébként egy hónapra 133 kWh volt eddig, azaz átlag alatti fogyasztásnak felel meg, hiszen kevesebb, mint 210 kWh) teljes egészében rezsicsökkentett áron kapja meg, augusztus 20-áig kell várnia. Akkorra telik el ugyanis annyi nap, hogy beleférjen az 5000 forintnak megfelelő rezsicsökkentett mennyiséggel (kb. 133 kWh) a napi legfeljebb 7 kWh-s rezsicsökkentett limitbe. Talán nem véletlen, hogy az MVM éppen augusztus 20-i példával jött. Azt is megjegyzi a portál, hogy az első három napban online biztosan nem lehetett rezsicsökkentett áron vásárolni. Csütörtökön, augusztus 4-én azonban már igen, ha valaki nem vásárolt az első három napban. Aki tehát augusztus 4-én vett ezer forintért rezsicsökkentett áron áramot, az négy nap múlva tudja ezt megismételni megint.

A hvg.hu közben arról ír csütörtök esti cikkében, hogy jelenleg 134 ezer otthonban van feltöltőkártyás villanyóra, hiszen sok főbérlő is él ezzel a lehetőséggel. A lap információi szerint a rezsinövelés bejelentése óta egyre több bérbeadó térne át az előre fizetős módszerre. A portál azt is írja, hogy az E.ON Áramszolgáltató fogyasztóinál mindössze annyi a szabály, hogy augusztus 1. és jövő év július vége között 2523 kWh-t lehet kedvezményes áron venni, a többiért a lakossági piacit számolják fel. Ugyanígy működnek majd a gázórák is, 1729 m3-ig a kedvezményes áron és afölött a lakossági piaci áron vásárolhatók feltöltések. Itt tehát arra kell ügyelni, hogy a fogyasztás a kedvezményes (pl. napi 6,9 kWh, illetve 4,7 m3) szinten belül maradjon - ha azonban ezt túllépik, a teljes fogyasztás a piaci áron számítódik majd. Azt is megjegyzi a hvg, hogy mivel készpénzben legkevesebb 3000 forinttal lehet feltölteni a villanyórákat, ami a 6,9 kWh-s fogyasztást alapul véve nagyjából 12 napra elegendő kedvezményes árú energiát jelent, arra is oda kell figyelni, hogy 12 napnál ne vegyenek gyakrabban áramot, ha az egész összegért rezsicsökkentett áron vennének energiát. A másik probléma, hogy a számítás miatt el is veszíthet rezsicsökkentett áron vásárolható kilowattokat a felhasználó. Ha például harminc nap telt el az utolsó feltöltés óta, de nincs 7560 forintja áramra, hanem csak 3000-ért vesz feltöltést, akkor a maradék 4560 forintért már soha nem kaphat rezsicsökkentett áron áramot, hiszen a következő feltöltéskor már az ettől a feltöltéstől számított napokat veszik majd figyelembe. Ezzel a rendszerrel gyakorlatilag arra kényszerítik a felhasználót, hogy mindig ugyanannyi naponként vegyen áramot, amivel pont a feltőkártya rugalmassága szűnik meg. 

Az e heti HVG azt írta, mivel az elmúlt napokban semmilyen részletszabály nem volt ismert, több feltöltőponton azt tapasztalták, hogy július utolsó napjaiban szokatlanul sokan vásároltak energiát nagyobb összegért, akár százezer forintos nagyságrendben. Ők úgy okoskodtak, hogy az augusztus előtti vásárlásokra még nem vonatkozhat a korlátozás, így olcsón felhalmozhatnak az órájukon kreditet ínségesebb időkre. Az MVM mostani tájékoztatótja alapján úgy tűnik, ők jól kalkuláltak, hiszen amíg az a keret tart, a júliusi árakon fogyaszthatnak. 

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

amerikai-egyesult-allamok-capitolium
autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
amerikai-egyesult-allamok-capitolium