olaf scholz német kancellár
Gazdaság

Atomerőművek: az energiakrízis fordulatot hoz a németeknél

Portfolio
Először foglalt állást Olaf Scholz a bezárásra ítélt németországi atomerőművek esetleges "életben tartásáről". Az ezzel kapcsolatos vita egyre élesebb az oszágban, és megosztja a hárompárti kormánykoalíciót is. Az ukrajnai orosz háború miatt a gázellátás válsága fenyeget, ami a téli hónapokban súlyos problémákat okozhat. A szénerőműveket már reaktiválták, az atomerőművekről azonban még nem született döntés.

Németországban korábban tizenhét atomerőmű működött, a 2011 márciusi fukusumai atomkatasztrófa után ezek többségét már bezárták. A három utolsó, még működő atomerőművet a korábbi kormányhatározat szerint az év végén "vonják ki a forgalomból".

Közben Oroszország fokozatosan csökkenti a németországi gázszállításokat, amit berlini politikai körökben durva és megengedhetetlen zsarolásnak tartanak.

Ezt támasztja alá, hogy a Gazprom orosz gázipari vállalat közölte, hogy a nyugati szankciók miatt nem lehet visszaszállítani Németoszágból Oroszországba az Északi Áramlat-1 gázturbináját a nyugati szankciók miatt, ami azt jelenti, hogy az ország még kevesebb orosz földgázhoz jut. A gázvezeték két turbina leállása miatt július 27. óta kapacitásának mintegy 20 százalékán üzemel.

Az ARD német közszolgálati televízió szerint a kialakult helyzet késztette Olaf Scholzot arra, hogy a kormány korábbi határozata ellenére kilátásba helyezze a három atomerőmű további működtetésének engedélyezését.

Nyilatkozatában a kancellár utalt ugyan arra, hogy szerinte a szóban forgó erőművek csak csekély mértékben járulnak hozzá az áramtermeléshez. "Ennek ellenére lehet értelme további működtetésüknek" - tette hozzá.

Olaf Scholz megismételte a zöld párti gazdasági miniszter és egyben alkancellár korábbi állásfoglalását arról, hogy az országos energiaellátás felmérése érdekében úgynevezett "stressztesztet" végeznek. Az atomerőművek további sorsát pedig a teszt adataitól, illetve ezek kiértékelésétől teszik függővé.

Szavai szerint az eredmények hamarosan meglesznek. A kancellár elismerte, hogy a megújuló energiaforrást jelentő szélenergia kiépítése nagyon lassan halad.

A német politikai pártok közül az ellenzéki CDU/CSU sürgeti mindenekelőtt az atomerőművek bezárásának elhalasztását. A konzervatív pártszövetséghez csatlakozott a kormánykoalíció legkisebb pártja, a szabad demokrata FDP is.

Hagyományaihoz és eddig politikájához hűen mindeddig a Zöldek Pártja állt ki a leghatározottabban az atomenergiáról való teljes lemondás és ennek keretében az erőművek tervezett bezárása mellett.

Az elmúlt napokban azonban változott a párt hozzáállása is. A párttagság körében végzett legutóbbi felmérés pedig arról tanúskodott, hogy a Zöldek támogatóinak immár a többsége az energiaellátás biztonságát tekinti a legfontosabbnak. Ennek keretében pedig nem utasítja el az atomenergiát sem.

Általános vélemény szerint az atomerőművek sorsa immár egyre kevésbé ideológiai kérdés Németországban.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Clemens Bilan

Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
amerikai-egyesult-allamok-capitolium
autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt