gázai övezet
Gazdaság

Civilek is meghaltak a gázai övezet elleni izraeli rakétacsapásokban

MTI
A gázai egészségügy-minisztérium szerint civilek is meghaltak az övezet elleni pénteki izraeli rakétacsapásokban: a minisztérium összesen tíz halottról - közöttük egy ötéves kislányról - és ötvenöt sebesültről számolt be.

Izraeli becslések szerint az izraeli hadsereg tizenöt fegyverest ölt meg az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elleni támadásban.

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy az iszlamista szervezet elleni művelet folytatódik.

Az Izrael, az Európai Unió és az Egyesült Államok által terrorszervezetnek tartott Iszlám Dzsihád megerősítette egyik katonai parancsnoka, Tajszir Dzsabari halálát.

Szemtanúk és palesztin biztonsági források több légicsapásról számoltak be az AFP francia hírügynökségnek Gáza központjában és Hán-Júniszban. Gázában az AFP tudósítója sebesültek evakuálásának, valamint tüzek miatt a tűzoltók érkezésének a szemtanúja volt.

Zijád en-Nahala, az Iszlám Dzsihád főtitkára az al-Mayadín libanoni televíziónak Teheránban kijelentette, hogy a légitámadások után nem lesz tűzszünet.

"Nem lesznek tiltott vonalak ebben a csatában (.) Tel-Avivot és a többi cionista várost célba veszik az ellenállás rakétái" - mondta.

Gázában péntek este százak vettek részt Dzsabari temetésén.

A zsidó állam 2007, a Hamász dzsihadista mozgalom hatalomátvétele óta tartja szigorú blokád alatt a 2,3 millió lakosú palesztin enklávét, ahol a lakosság szegénységben és munkanélküliségben él. Az izraeli hadsereg kedden lezárta a határátkelőket, így a munkavállalási engedéllyel rendelkező gázaiak ezrei rekedtek a lakóhelyükön. A határzár miatt lassult a gázai villanyerőmű működéséhez szükséges dízel szállítása is. A létesítmény igazgatója csütörtökön figyelmeztetett, hogy üzemanyag híján leállhat az egyetlen villamoserőmű.

Izrael és a Gázai övezet fegyveres szervezetei között több háború is volt, a legutóbbi 2021 májusában. A Kelet-Jeruzsálem hovatartozása miatt kirobbant tizenegy napos háborúban 260 palesztin - közöttük számos fegyveres -, valamint 13 izraeli, közöttük egy katona halt meg a helyi hatóságok szerint.

Címlapképen: Palesztin tûzoltók egy megsemmisült lakóépület lángjait oltják Gázában 2022. augusztus 5-én, miután az izraeli hadsereg több légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben. Az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet al-Kudsz Brigádok nevû katonai szárnya bejelentette, hogy a támadásokban elhunyt egyik vezetõjük, Tajszír al-Dzsabari. MTI/EPA/Mohamed Szaber

usa kina
Mol Dunai Finomító Dufi kőolajvezeték barátság-vezeték friendship
donald trump
fakitermelés erdő
karácsony gergely property market reloaded konferencia
benzinkút
Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
parlamenteste