ukrajna kiképzés
Gazdaság

Guardian: a jól kiképzett ukrán katonák nagy része már elveszett a harcokban

Portfolio
Érdekes cikket közölt a brit Guardian magazin, amely elsősorban egy ukrán katonák képzésével foglalkozó zsoldoscsoportról szól. A beszámoló egyik legérdekesebb része talán az, hogy a brit magazin rendkívül súlyos ukrán veszteségekről ír benne, többször is hangsúlyozva, hogy a jól kiképzett és felkészített ukrán reguláris haderő jelentős része már elveszett a háborúban.

A Guardian cikke alapvetően egy „Mozart Group” nevű külföldi zsoldoscsoportról szól, erről várhatóan hamarosan külön cikkel jelentkezünk.

A cikk fókusza alapvetően az, hogy a csoportot jelentős többségben veterán, nyugati országokból származó katonák alkotják, akik az ukrán fegyveres erők kiképzésében segédkeznek.

Az írás szerint a kiképzésre azért van szükség, mert az ukrán fegyveres erők reguláris alakulatai, különösen azok, amelyek a keleti, donbaszi régióban állomásoznak, „már nagyon fogytán vannak” az élőerőből, így az állományt korábbi katonai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező harcosokkal kell feltölteni.

A cikk arról is ír, hogy „Mozart Group” kezei alatt megforduló ukrán harcosok közül mindössze 10-ből egy olyan ember van, aki egyáltalán valaha korábban fogott már fegyvert.

Jellemző, hogy elhúzódó háborúk esetén gyorsan „kifogy” a jól kiképzett, felkészített reguláris erőkből a harcoló ország, Ukrajna esete egyáltalán nem egyedi. Ilyenkor szoktak az érintett országok egyre durvább sorozási eszközökhöz nyúlni, hogy feltöltsék a haderőben keletkező veszteségeket. Jellemzően ez azt is eredményezi, hogy a háború elhúzódásával egyre rosszabbul felkészített, kiképzett és felszerelt, illetve egyre kevésbé motivált katonák állnak majd be a fegyveres erők kötelékébe.

Ukrajna papíron 200 ezer főből álló reguláris haderővel rendelkezett a háború előtt. Azt a mai napig nem tudni, hogy mennyi pontosan a sebesültek, halottak, eltűntek, hadifoglyok, dezertőrök száma, de a Guardian cikke alapján igencsak jelentős. A cikkben megjelenő számokat a Guardian helyi forrásokra alapozza, nem az ukrán haderő hivatalos közléseire, mivel Kijev a háború eleje óta nem közli saját veszteségeit. Az orosz közlések pedig (ahogy az ukránok is), teljesen megbízhatatlanok.

A címlapkép 2015-ben, egy közös ukrán-amerikai gyakorlaton készült. A kép csupán illusztráció. Forrás: Pete Kiehart/Getty Images

új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
aszály

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
nyugdíj