fa, tűzifa, hasított fa, fatelep, faanyag
Gazdaság

Hatalmas bajt okoz a kormány fakitermelési döntése a szakértők szerint

Portfolio
Nem csak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak látja a WWF Magyarország a ma hatályba lépő, fakiteremelésre vonatkozó kormányrendeletet, amely katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörli a fakitermelés szinte minden korlátozását. Ilyen döntésre évtizedek óta nem volt példa hazánkban.

Orbán Viktor miniszterelnök egy héttel ezelőtti nyilatkozata, majd Gulyás Gergely miniszter ezt megerősítő bejelentése után csütörtök este megjelent a kormány döntése, amivel gyakorlatilag minden akadályt elhárítanak a fakitermelés útjából idehaza.

„A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország Erdő programjának vezetője. – A válságos időszakban megnövekedett faigényre természetesen választ kell adni, aminek érdekében átmenetileg növekedhet a fakitermelés volumene.

Ha azonban minden korlátot félretéve, válogatás nélkül éljük fel erdeink legjavát rövid idő alatt, akkor a későbbi nemzedékek számára megszűnnek az erdőgazdálkodás alapjai.

Mindezzel együtt a természeti értékek – köztük egész tájegységek élővilága – is kiheverhetetlen károkat szenvedhetnek, amelyek feláldozása rövid távon sem segít az energiaválság megoldásában.”

A WWF értetlenül áll az olyan korlátozások előtt, amelyek a már kitermelt erdő felújításának feltételeit egyszerűsítik. Az új előírásoknak közvetlenül nincs szerepe a tűzifahiány mérséklésében, miközben szerintük ezzel lemondunk természetes erdeink helyreállításáról a védett területeinken. Minél kevésbé természetes egy erdő és minél szegényebb az élővilága, általában annál védtelenebb és sérülékenyebb a klímaváltozás hatásaival szemben, márpedig az erdők és vizesélőhelyek túlélése a saját élhető környezetünk alapját is jelenti. A tarvágások tilalma alá eddig is kevés erdő tartozott.

A természetvédelmi szempontból értékes állami erdőkben e nélkül is hozzá lehetett jutni a faanyaghoz, így kérdéses, hogy mi indokolja a tarvágások visszaállítását.

Példátlanul kockázatos lépésnek tartja a szervezet a fakitermelés fokozását. A jó természeti állapotú erdőterületek segítik a klímaváltozás hatásaival szembeni védekezést, csökkentik a villámárvizek kialakulásának kockázatát, szerepük van a táji vízmegtartásban, védenek a talajerózió ellen. A fenntarthatatlan mértékű fakitermeléssel mindezek elvesztését kockáztatjuk, és a későbbi évtizedek erdőgazdálkodásának alapjait ássuk alá - írták a kommünikében.

A Greenpeace szintén azt emelte ki, hogy az ökológiai és klímaválság kellős közepén egyáltalán nem szabadna őshonos fákat, pl. alföldi tölgyeseket, bükköt vagy a folyóinkat kísérő ligeterdőket kivágni. Ezek azok, amelyek még valamennyire élhetővé teszik az országot: óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek.

A szervezet rámutat, hogy a frissen kivágott tűzifának nem is lenne elég ideje állni, hogy elérje az ún. légszárazságot (ehhez a NÉBIH szerint legalább 8-10 hónapra lenne szükség, de akár egy-másfél év is lehet). Ráadásul hazánkban jellemző, hogy a tűzifát rossz hatásfokú kályhákban, elavult vegyes tüzelésű kazánokban égetik el, azaz garantált a pazarló többletfelhasználás és a vizes fa elégetéséből adódó, fokozott légszennyezés.

Mivel az elmúlt években nem nagyon pörgött a megújulók és az energiahatékonysági beruházások támogatása, a kialakult energiaválságot most hirtelen kell kezelni.

Létfontosságúnak tartja a Greenpeace, hogy a kormány és az önkormányzatok radikális takarékossági intézkedéseket vezessenek be, amivel csökkentik az energiahordozók felhasználását (pl. középületek, bevásárlóközpontok fűtési hőmérsékletének csökkentésével). Ugyanakkor szerintük az is fontos, hogy a szociálisan rászorulóknak is biztosítsák a feltételeket, hogy törvényes módon fűthessenek, és részt vehessenek a felújítási programokban. A kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy mindenki számára legyen elérhető és megfizethető legalább a minimális komforthoz szükséges fűtőanyag, de erre nem az erdeink kivágása és kiárusítása a megoldás.

Címlapkép forrása: Getty Images

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
autópálya lezárás