Szúnyoginvázió Magyarországon: lép a katasztrófavédelem
Gazdaság

Egyre többen betegednek meg nyugat-nílusi lázzal, ezeket érdemes tudni a betegségről!

Portfolio
Egyre nagyobb gondot okoznak Olaszországban a nyugat-nílusi vírust (WNV) potenciálisan hordozó szúnyogok - írja az ATV az Euronews információi alapján, amely ez a betegség Közel-Keleten, Ázsiában és Ausztráliában őshonos, a közelmúltban terjedt át Európába és Észak-Amerikába.

Mennyire gyakori a nyugat-nílusi vírus Európában?

Drámaian emelkedik a nyugat-nílusi vírus általi esetek száma, amely miatt aggódnak az olasz egészségügyi hatóságok. A nyugat-nílusi lázat okozó vírus 1999 óta messze jutott olyan területről, ahol korábban terjedt. Manapság az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható, és az Egyesült Államokban a szúnyogok által terjesztett betegségek vezető okozója.

Európában még viszonylag ritka: z Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint július 27-ig idén mintegy 55 ilyen esetet jelentettek Európában, ebből 42-t csak Olaszországban. Ez több mint háromszorosa a Görögországban jelentett megbetegedéseknek (12). A többi ország, Szerbia (16) és Szlovákia (1) esetről számolt be.

Nagyobb aggodalomra ad okot, hogy azok közül, akik elkapták a vírust és megbetegedtek a nyugat-nílusi lázzal, július végéig öten haltak bele a betegségbe.

Mekkora az idei járvány?

Az elmúlt héten az Olaszországban bejelentett fertőzések száma augusztus 4-től 94-re emelkedett, és csak egy hét alatt 52 új esetet regisztráltak. A vírus halálos áldozatainak száma is ötről hétre nőtt az elmúlt héten, öt haláleset Veneto régióban, egy Emilia-Romagna tartományban és egy Piemontéban történt.

Az olaszországi esetek nagyrészt északon koncentrálódtak, a venetói Padova városát tekintik az ország vírusgócának.

A járvány földrajzi terjedése talán meglepő, tekintve, hogy Dél-Olaszország melegebb és párásabb, mint észak, ami jobb élőhelyet kínál a vírust hordozó szúnyogoknak. Veneto alföldjei azonban természetes élőhelyükkel valójában tökéletes táptalajt jelentenek a szúnyogok számára; az entomológusok idén azt találták, hogy a szúnyogok száma 27 százalékkal nőtt a térségben - közölte az Corriere című olasz napilap.

Hogyan lehet felismerni a nyugat-nílusi vírust?

Nem minden szúnyog hordozza a nyugat-nílusi vírust.

A tudósok kifejezetten a Culex fajokat azonosították, amelyek a vírus terjesztéséért felelősek.

A Culex-szúnyogok 4-10 mm-esek, barnás színűek, és nincs különösebb minta a testükön.  A többi európai szúnyogtól szájszervük miatt különböznek. Lábaikról is hiányzik a világos és sötét gyűrűs mintázat, és hasuk lapos helyett lekerekített marad.

A legtöbb embernél valójában egyáltalán nem jelentkeznek a tünetek, míg azoknál, akiknél a tünetek jelentkeznek, azok a csípés után 2-14 nappal kezdik el azokat mutatni. A WNV-fertőzés tünetei általában láz formájában jelentkeznek, amelyet influenzaszerű tünetek, például fejfájás, testfájdalom és hasmenés kísérnek.Ritka esetekben a vírus az agy és annak bélrendszerének fertőzését okozhatja (agyvelő- vagy agyhártyagyulladás), ami pedig halálos kimenetelű lehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock

autópálya lezárás
új lakások
fehér ház amerika elnök fehérház
vlagyimir putyin

Holdblog Joe Biden mélypontja

Minden idők harmadik legnépszerűtlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Trump. Joe...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Hogyan működik a tőzsde, mik az alapok, hogy válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Model Validation Quantitative Analyst

Model Validation Quantitative Analyst
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. október 4.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
autópálya lezárás